Dünyanın dört bir yanında en az 21 bin kişiyi etkileyen korona virüsü, küresel ticaret üzerinde de etkisini gösteriyor. Gıdadan araca sinema biletinden başka ürünlere birçok kalemde Çinli müşterisi olan küresel şirketler de korona virüsünden etkilenmiş durumda. Tedarik sorunu nedeniyle imalatçı firmalarda fiyatları arttırdı.
Çoğu Çin’de olmak üzere dünyanın dört bir yanında en az 21 bin kişiyi etkileyen korona virüsü, küresel ticaret üzerinde de etkisini gösteriyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’le ticaret yapan yabancı firmalar ve havayolu şirketlerinin satışları düştü. Seyahat yasakları ve uçuşların askıya alınması nedeniyle Çin firmalarının katılamadığı Singapur Havacılık Fuarı iptal edildi. Dünyadaki vizon üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Danimarka’daki bin 500 üretici, Çinli alıcıların katılamaması nedeniyle yaklaşık 2 milyon kürkün açık arttırmasını erteledi.
Dünya çapında seyahat verilerini toplayan OAG firması, bilet satışlarının düşmesi nedeniyle Çin’e ve Çin içinde en az 25 bin uçuşu iptal etti. Gıdadan araca sinema biletinden başka ürünlere birçok kalemde Çinli müşterisi olan küresel şirketler de korona virüsünden etkilenmiş durumda. Tayland ve Asya’daki birçok turizm bölgesi, Çin’in grup tatillerini iptal etmesi nedeniyle yüzde 30 gelir kaybına uğradı. Yabancı iş adamları da yurtdışı seyahatlerini iptal ediyor. Korona virüsü korkusu nedeniyle ziyaretçi kaybı yaşayan İtalya’nın turizm gelirlerinde 5 milyar dolar düşüş bekleniyor. Çin yeni yılı için vitrinlerini süsleyen firmalar, bu yıl varlıklı Çinli turist sayısının az olmasından şikayetçi. Merkezi Milano’da bulunan Ulusal Moda Odası, tekstil satışlarında 2020’nin ilk altı ayında yüzde 1,8 düşüş beklendiğini kaydetti.
Oysa satışlarda yüzde 3 oranında artış öngörülüyordu. İmalat merkezi olan Wuhan’da başta bilgisayar ve televizyon ekranlarında kullanılan sıvı kristal ve ışık yayan diyot panel üretiminde de aksaklıklar yaşanıyor. Teknoloji araştırma merkezi IHS Markit’e göre bu aksaklık, tedarik sorunu nedeniyle imalatçı firmalarda fiyatları arttırdı. Çinli yetkililer ülkenin virüsün ekonomik etkisini atlatacağının mesajını verse de uzmanlar son krizin bu yılki büyümede yüzde 1’e varan oranda düşüşe yol açabileceğini, büyüme oranının yüzde 5,2’ye kadar düşebileceğini söylüyor. Çin’in geçen yılki yüzde 6,1’lik büyümesi onlarca yılın en düşüğü olmuştu. Corona virüsü yüzünden küresel ekonomide büyümenin de yüzde 0,2 ila 0,4 oranında düşüşe yol açabileceği öngörülüyor.