TBMM Başkanlığı’na sunulan 'Torba Tasarı' toplumun her kesimini ilgilendiriyor

TBMM Başkanlığı’na sunulan 'Torba Tasarı' toplumun her kesimini ilgilendiriyor

Yaşlılık aylığından öğretim görevlilerinin disiplin suçuna, trafik sigortasından Kanal İstanbul Projesi'ne kadar birçok konuda düzenleme içeren iki kanun tasarısı Meclis’e sunuldu.

EYÜPHAN KILIÇ / ANKARA

TBMM Başkanlığı’na sunulan ve "Torba Tasarı" olarak nitelendirilen iki kanun tasarısı, yasal düzenleme getiren birçok konuyu içeriyor. Meclis’e gelen 25 ve 27 maddeden oluşan iki tasarı, yaşlılık aylığından öğretim görevlilerinin disiplin işlemlerine, trafik sigortasından Kanal İstanbul projesiyle ilgili düzenlemeye kadar toplumun büyük çoğunluğunu ilgilendiriyor.

HER MADDE AYRI BİR DÜZENLEME

"65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun Tasarısı" 25 maddeden oluşuyor.

Tasarı, 65 yaş aylığı alanların kimin yanında yaşarlarsa yaşasınlar maaşlarını almaları ve maaşlarında kesinti ve duraksama olmamasını sağlıyor. Kanal İstanbul için yasal düzenlemenin yapıldığı tasarıda, kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartıyla izinsiz yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanması öngörülüyor. Sosyal destek alan vatandaşlardan istihdam edilenlerin sigorta primi desteklenecek. Gençlerin sağlık sigortası prim borçları silinecek. Sermaye piyasalarında kurumsal yardımcılar teşvik edilecek.

KADRO İHDASI VE İŞÇİ İZİN KULLANIMI

Tasarıya göre, zorunlu trafik sigortasında teminat içeriği, sigortacılık ilkelerine uyumlu hale getirilecek. Sendika ve konfederasyonların şehit yakınları ve gazilere yardım yapması sağlanacak. İşçilerin yıllık izinlerini 6 günden az olmamak üzere 5 defada kullanılması sağlanacak. Kayıt dışılıkla mücadelede 2 bin 610 sosyal güvenlik denetmeni ve yardımcısı kadrosu ihdas edilecek.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın, yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılmaya teşebbüs edilen işlemlerin işleme konu olan malvarlığının aklama veya terör finansmanı suçuyla ilişkili olduğu şüphesi halinde yetkili makamlara intikal ettirilmek üzere askıya alma yetkisi verilecek.

RİSKLİ ALANLARDAKİ YAPILAŞMA

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları üzerine riskli alanların sınırları içinde olup riskli yapılar dışında kalan diğer yapıların, değerleme çalışmalarında yapının riskli olmadığının gözetilmesi ile riskli yapıların bulunduğu tanışmazlarda ve rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerinin 2 yıl geçici olarak durdurulabilmesi ve uygulamanın gerektirmesi halinde bu sürenin bir yıl daha uzatılabilmesi sağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı üzerinde konaklama amaçlı turizm tesisleri yaptırmak üzere adlarına kamu arazisi tahsis edilen belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden bu yıl içinde tahsil edilmesi gereken kira, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ödenmesinin bir yıl daha ertelenmesi sağlanacak.

TERÖRÜN FİNANSMANI SUÇUNA DÜZENLEME

Terörizmin finansmanı suçuyla mücadele kapsamında ihtiyaç haline gelen şirket yönetimine kayyum tayini, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ve teknik araçlarla izleme tedbirlerinin terörizmin finansmanı suçu bakımından da uygulanabilmesi sağlanacak.
Anayasa Mahkemesi kararı üzerine 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin murakıp ve uzmanlara ilişkin hüküm yeniden düzenlenecek.

EĞİTİM ALANINDAKİ DÜZENLEME

"Tebligat Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararmanelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ise 27 maddeden oluşuyor. Bu tasarı, yükseköğretim personeline uygulanan disiplin suç ve cezalan, disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar, disiplin soruşturmasının temel ilkeleri, savunma hakkı, görevden uzaklaştırma ve itiraz başta olmak üzere disiplin işlemleri düzenleme altına alınıyor.

Ayrıca tasan ile Hükümet Programında ve 2016 Yılı Eylem Planında yer verilen hususlardan gerçekleştirilmesi öngörülen çıraklık eğitiminin altyapısının güçlendirilmesi ile meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarım özendirici tedbirlerin alınması hususlarına ilişkin düzenlemeler yapılıyor.

Tasarıların ilgili komisyonlarda görüşülmesi yerine sadece Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi, ardından Genel Kurul gündemine alınması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN