UNESCO'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan ve Anadolu'nun 'El-Hamrası' olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darü'ş-şifası restorasyon süreci başladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan ve Anadolu'nun 'El-Hamrası' olarak nitelendirilen tarihi Divriği Ulu Cami ve Darü'ş-şifası restorasyon süreci başladı.
1228 yılında Mengücek beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan ve 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Divriği Ulu Camii restorasyona alındı. Sivas Valisi Alim Barut ve Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan cami ve şifahanede başlayan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Divriği Ulu Cami ve Darü'ş-şifasında yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Vali Barut, bu eserin sadece Sivas'ın değil bütün insanlığın ortak mirası olduğunu belirterek, "Bu yapı geçmişten günümüze kadar geldi. Bugünden de yarına ulaşması için muhafaza edilip gelecek nesillere aktarılacaktır. Restorasyon projeleri çok güzel bir şekilde hazırlandı. Projeleri incelediğimde eserin aslına uygun bir biçimde restore edileceğini görebiliyoruz. Bundan dolayı da çok mutlu oldum" dedi.
Divriği Ulu Cami ve Darü'ş-şifasını ilk olarak 1980 yılında gezdiğini vurgulayan Barut, "Daha önce camide restorasyon çalışmaları yapılırken birtakım yanlışlıklar yapılmış. Tekrar restore edilecek olan camide bu yanlışlıklardan dönülüyor. Bu yanlışlıklardan dönülmesi ile birlikte eser aslına uygun olarak restore edilerek insanlığın hizmetine sunulacak.
Bu eserin restore edilmesinde başta Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, yüklenici firmaya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah en kısa sürede Divriği Ulu Cami ibadete ve insanlığın hizmetine açılır. Bizler de tekrar restorasyon çalışmaları bittikten sonra Divriği Ulu Camisi'ni ziyaret ederiz" şeklinde konuştu.
DHA'nın haberine göre İl Özel İdaresi tarafından Ulu Cami'nin etrafında bulunan yapılara yönelik de kamulaştırma çalışmaları başlatıldı. Kamulaştırmanın tamamlanması ile tarihi caminin etrafını kuşatan binalar yıkılıp yeşil alana dönüştürülerek, eserin net şekilde ortaya çıkması sağlanacak.