Suudi Arabistan, İstanbul konsolosluğunda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili dosyayı cinayette adı geçen hiçbir üst düzey yetkiliye dokunmadan kapattı. Daha önce adı açıklanmayan 5 kişinin idam 3 kişinin ise hapis cezasına çarptırıldığı davada 8 sanık hakkında da 20 ile 7 yıl arasında hapis cezaları verildi. Cinayette parmağı olduğu kanıtlanan Suudi Prens Selman ile sağ kolu olarak bilinen Kahtani gibi 'asıl sorumlulara' dokunulmadı.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesiyle ilgili Riyad'da görülen davada 8 kişinin suçlu bulunduğu açıklandı. 5 kişiye 20'şer yıl hapis cezası verildi. 3 kişiye ise 7-10 yıl arasında hapis cezaları verildiği belirtildi.
Davada daha önce de "doğrudan cinayete karışmak ve adam öldürme" suçundan kimliği açıklanmayan 5 kişinin idamına karar verilmişti. Toplam 24 yıl hapis cezasına çarptırılan 3 kişinin de "suçu örtmek ve yasaları delmekten" suçlu bulundukları açıklanmıştı. Hem Türkiye hem de Uluslararası Af Örgütü gibi kuruluşlar yargılamanın asıl sorumluları aklamaya ve olayın üstünü örtmeye yönelik olduğunu açıklamıştı.
Prenses Selman'a yakınlığı ile bilinen dönemin Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud Kahtani gibi cinayetle bağlantılı olduğu ortaya çıkan bir çok üst düzey isim soruşturulmadı. Suudi Arabistan Başsavcılığı, Selman'a yakın üst düzey isimleri serbest bırakmış, eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'ye herhangi bir suçlama yöneltilmediğini duyurmuştu.
NE OLMUŞTU?
Evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna giden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan bir daha haber alınamamıştı.
Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduğu konusu bir türlü netlik kazanamadı.
Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığını yazmıştı.
BM PRENS SELMAN HAKKINDA SORUŞTURMA İSTEMİŞTİ
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğu üst düzey bazı Suudi yetkililer hakkında soruşturma açılması gerektiği vurgulanmıştı. Bu yetkililer arasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman da vardı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 20 sanık hakkında düzenlenen iddianame sonucu kamu davası açılmıştı.
İSTANBUL'DAKİ DAVADA KİMLER SUÇLANIYOR?
Gıyaben yargılamanın yapıldığı davanın iddianamesinde Suudi Arabistan Krallığı İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmet Bin Muhammed El Asırı'nın, Kaşıkçı'nın sanık Mansour Othman M. Abu Hussain'e talimat verdiği, ekip kurup görevlendirme yaptığı kaydedildi. İkinci sanık olarak yer alan Suudi Arabistan Kraliyet Dairesi Müsteşarı Saud Al Kahtani'nin de Kaşıkçı'yı tehdit ettiği ve ekip kurulmasında etkin rol oynadığı anlatıldı. Her iki sanığın olaydan sonra görevlerinden alındıkları, 15 kişilik cinayet ekibini ise üç numaralı sanık Mansour Othman M. abu Hussain'in oluşturduğu, Hussain'in tuğgeneral ve istihbaratçı olarak görev yaptığı ve veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın ofisinde görevlendirildiği kaydedildi. Hussain'in Kaşıkçı'nın boğarak öldürülmesine, parçalanıp ortadan kaldırılmasına doğrudan katıldığı kaydedildi.