Süper Hücreli Fırtına nedir? Çeşitleri nelerdir? konusu araştırılıyor. İstanbul'da da etkisini gösteren Süper Hücreli Fırtına iri dolu yağışı ile kendini göstermişti. Peki süper hücreli fırtına nasıl oluşur? İşte detaylar...
Süper Hücreli Fırtına nedir? Çok Hücreli Fırtına'dan farkı merak ediliyor. Yükselen hava (8-10 kilometre çapında bir siklon) dönüyor ve süper hücreli fırtına oluşuyor. Bu fırtına dolu yağışlarına ve şiddetli yağışlara neden olabiliyor. Uygun ortam koşulları oluşunca dünyanın her yerinde süper hücreli fırtına ortaya çıkabilir.
Bu fırtına türü genellikle Amerika'nın geniş düzlüklerinde ve batısındaki hortum bölgelerinde ortaya çıkıyor.
SÜPER HÜCRELİ FIRTINA NEDİR?
Süper hücreli fırtına, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgar yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.
Süper hücre Az Yağışlı, Klasik ve Bol Yağışlı olmak üzere üç çeşittir.
Az yağışlı süper hücre, dolu yağışları ile ünlüdür. Zaman zaman hiç yağmur bırakmadan golf topu büyüklüğünde dolu yağdırırlar.
Bol yağışlı süper hücre, çok yoğun yağışlara sebep olur ve görüş mesafesi çok düşer. Bu fırtınaların hortumları çoğunlukla fark edilemediği için hortumlara bağlı ölümler en çok bu tip fırtınalarda görülür.
Klasik süper hücre, saat yönünün tersine rüzgalara sahip olan ve radarda virgül görünümlü Hook Echo adı verilen fırtına biçimidir. Virgülün kıvrıldığı yerde genellikle bir hortum bulutu bulunur. En şiddetli hortumlar bu fırtınaların altında oluşur. Havanın nem oranına bağlı olarak çok farklı boyutlarda dolu yapabilmektedir.