Bilim insanları dünyanın en güçlü adamı Eddie Hall’un sırrını çözdü: Gücün anahtarı ince kaslar mı?

Bilim insanları dünyanın en güçlü adamı Eddie Hall’un sırrını çözdü: Gücün anahtarı ince kaslar mı?

İngiltere’de yapılan bir araştırma, dünyanın en güçlü adamı unvanını taşıyan Eddie Hall’un inanılmaz gücünün, genellikle ihmal edilen ince kaslardan kaynaklanabileceğini ortaya koydu.

Spor salonlarına gidenler, daha fazla güç için genellikle kaslı bacaklar ve iri kalçaların yol olduğunu düşünebilir. Ancak yapılan bir araştırma, dünyanın en güçlü adamlarından biri olan Eddie Hall üzerinde çalışırken, genellikle daha az dikkat çeken uzun ve ince kasların sandığımızdan daha önemli olabileceğini ortaya çıkardı.

Loughborough Üniversitesi Spor, Egzersiz ve Sağlık Bilimleri Okulu'ndan bilim insanları, 2017’de dünyanın en güçlü adamı unvanını kazanan Staffordshire'lı kamyon tamircisi Eddie Hall’un kas yapısını inceledi. “The Beast” (Canavar) lakabıyla tanınan Hall, 15 yıl boyunca aralıksız sürdürdüğü antrenmanlar sonucunda, bacaklarındaki ince, uzun kasların, hiç güç antrenmanı yapmamış erkeklere kıyasla üç kat daha büyük olduğunu gösterdi.

2020'de 500 KG KALDIRMIŞTI

Bilim insanları, bu kasların – diz altından pelvise kadar uzanan – Hall’da, bu tür aşırı güç geliştirmeye çalışmayan insanlara kıyasla en büyük gelişmeyi gösterdiğini keşfetti. "Guy rope" (germe ipi) olarak bilinen bu kaslar, pelvis ve uyluk kemiğini stabilize eder. Bu az bilinen kasların bilimsel isimleri sartorius, gracilis ve semitendinosus’tur ve Hall’un 2020’de 500 kg’lık dünya rekoru kıran deadlift (ölü kaldırış) performansına – bir devenin başının üstünden kaldırılmasına eşdeğer – büyük katkı sağladılar.

Laboratuvar koşullarında incelenen diğer kaslar arasında, bu kaslar, hiç eğitim almamış erkeklerle kıyaslandığında en büyük kütle farkını gösterdi. Örneğin, Hall’un dizindeki patella tendonu ve kalça fleksörleri, diğer kaslar kadar olağanüstü değildi.

Nöromüsküler performans profesörü Jonathan Folland, “Bu kaslar bilimsel olarak çok az dikkat çekti, bu yüzden farklı görevlerde ne kadar önemli olduklarını gerçekten bilmiyoruz,” dedi. “Ancak bu kasların, ağır yükleri kaldırma ve taşıma konusunda uzmanlaşmış birinde çok iyi geliştiğini görmek gerçekten ilginçti. Bu kasların, düşündüğümüzden daha önemli olduğu açık.”

Loughborough Üniversitesi'nde kinezyoloji, kuvvet ve kondisyon eğitmeni Dr. Tom Balshaw, squat gibi yaygın egzersizlerin yanı sıra kalça rotasyonu ve diz bükme gibi hedefe yönelik egzersizlerin “guy rope” kaslarını bağımsız olarak güçlendirebileceğini belirtti.

Eddie Hall, 300 kg bench press yapmış ve yerden kaldırılan devasa bir halteri başının üzerine kaldırmayı gerektiren axle press'te 216 kg’lık dünya rekorunu kırmıştır. Bu dönüm noktasından sonra, Hall coşkuyla, “Bana ne yapabileceğim konusunda asla, asla bir sınır koymayın, çünkü her seferinde sizi yanılttığımı kanıtlayacağım,” demişti.

Hall, etkinliklerde kiralanabiliyor ve “Beast” logosuyla boyanmış 1960'lar İngiliz ordusu tankıyla etkinliklerde yer alabiliyor. Bu hizmet için 5.000 ile 10.000 sterlin arasında ücret alıyor.

Bu araştırma, genç erkekler ve kadınlar arasında spor salonu kullanımındaki patlama sırasında geldi. Bu durum, “gymfluencer” (spor salonu etkileyicisi) etkisi ve ideal bedenlerle sürekli karşılaştırmanın zihinsel sağlık sorunlarına yol açabileceği korkularını artırdı. PureGym tarafından yayınlanan bir rapor, 16-24 yaş arasındaki gençlerin %42’sinin geçen yıl egzersiz harcamalarını artırdığını gösterdi.

NORMAL BİR ERKEĞİN İKİ KATI BÜYÜKLÜKTE

Hall’un genel nüfustan ne kadar farklı olduğu, Loughborough’daki bilim insanlarının bireysel kaslarını ölçmesiyle açıkça ortaya çıktı. Uyluklarındaki kuadriseps kasları, antrenmansız bir erkeğin kaslarının iki katı büyüklüğündeydi ve ekibin daha önce incelediği en büyük ikinci kas olan elit bir sprinterın kaslarından %18 daha büyüktü.

Hall’un hamstring kasları, antrenmansız nüfusun iki katı büyüklüğündeydi ve uyluğun arkasındaki büyük bir kas olan biceps femoris, iki ila üç kat daha büyüktü.

Haziran ayında, TikTok fenomenleri Jamil ve Jamel Neffati, Blackburn'de düzenlenen "World Freak Fight League" (Dünya Tuhaf Dövüş Ligi) adlı karma dövüş sanatları etkinliğinde Hall’a karşı aynı anda dövüşmek için imza attılar. Hall’un yarısı kadar bile olmayan Neffati kardeşler, Hall’un karşısında zafere hiç yaklaşamadılar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN