Suriye'de Rejimin İdlib bölgesine yönelik saldırıları 4 yüz bin kişiyi yerinden etti. İç göç dalgasının başladığını duyuran Suriye Kurtuluş Hükümeti acil yardım çağrısı yaptı. Rejimin İdlib’in güneyindeki operasyonlarına karşı muhalifler bölgeye takviye güçler gönderiyor. Suriye ordusu stratejik konumdakı Ebu Zuhur Havaalanı’na doğru ilerliyor. Havaalanı düşerse TSK’nın bulunduğu çatışmasızlık bölgesi ve Afrin operasyonuna yönelik önemli bir tehdit ortaya çıkacak.
HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL
Esad rejiminin muhaliflerin merkezi İdlib'e yönelik güneyden başlattığı operasyonlar göç dalgası başlattı. Yaklaşık 4 yüz bin kişilik göç dalgasının Türkiye sınırına dayanmasından endişile ediliyor. Merkezi İdlib olan Suriye Kurtuluş Hükümeti'nden yapılan açıklamada ise Essad güçleri ve Rus uçaklarının köylerdeki sivil halkı bombaladığını bu nedenle 400 yüz bin iç göç başladığını duyurdu. Açıklamada çadır battaniye ve gıda yardımı için çok acil şekilde ihtiyaç olduğunu bildirildi.
MUHALİFLLERDEN GÜNEYE TAKVİYE
Suriye’de Esad rejiminin İdlib’in güneyine yönelik saldırılarını artırması, muhalifleri de harekete geçirdi. Farklı bölgelerdeki askeri muhaliflerin takviye güç olarak İdlib’in güneyine doğru harekete geçtiği öğrenildi. Bölge kaynaklarından alınan bilgilere göre rejim güçleri IŞİD’le ortak hareket ederek, muhaliflere yönelik terör saldırıları düzenlenmesini sağlıyor. Önceki gece İdlib merkezinde düzenlenen bombalı saldırının da rejimin ilerlemesini kolaylaştırmayı hedeflediği ifade ediliyor. Öte yandan rejimin stratejik öneme sahip Ebu Zuhur Havaalanına doğru ilerlediğini belirten kaynaklar, çatışmasızlık bölgelerinin tehdit altında olduğunu ifade etti.
Astana sürecinde alınan kararlar kapsamında oluşturulan çatışmasızlık bölgelerinin tehdit altında olduğunu ifade eden bölge kaynakları, rejimin İdlib’in güneyinden gerçekleştirdiği saldırılarla Ebu Zuhur Havalanını eline geçirdikten sonra, aktif hale getirmek istediğini belirtiyor. Rejimin ilerlediği güzergahta birkaç kilometre kalan havalanının düşmesi halinde, tehdidin boyutlarının büyüyeceği, buradan 12 bin kilometrekarelik alanın kontrol edilebileceği belirtiliyor. Ayrıca TSK’nın Afrin’e yönelik operasyonunun da sabote edilebileceği kaydediliyor. Rejimin, geçtiğimiz yılın ekim ayından itibaren Hama’nın kuzeyi ile İdlib’in güneyinde ateşkesi ihlal ettiği bildiriliyor. Ancak rejimin son aylarda 90’nın üzerinde köyü ele geçirmesi ve Ebu Zuhur Havalanı’na çok yaklaşması tehditin boyutlarını artırdı.
TSK KONVOYUNA SALDIRI
İdlib’in güneyinde tansiyon yükselirken, TSK konvoyuna Daret İzze ilçesi yakınlarında roketatar saldırısı düzenlendi. Saldırıda araçların 20-30 metre yakınına roketatar mermisi isabet etti. Saldırının Afrin sınır hattındaki terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG tarafından yapıldığı değerlendiriliyor. Saldırıda ölen veya yaralanan olmazken, araçlarda da herhangi bir hasar meydana gelmedi. Bölgedeki TSK birliği saldırı sonrası güvenlik önlemleri aldı.
2017’DE 898 SiViL TESiS VURULDU
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), ülkede geçen yıl aralarında okul, cami, sağlık merkezi ve sivil yerleşim alanlarının yer aldığı 898 sivil yaşamsal tesislerin hedef alındığını bildirdi. SNHR, aralarında okul, cami ve sağlık kurumları ile altyapıyla ilgili alanlar gibi yaşamsal tesislere düzenlenen saldırılara ilişkin 2017 yılı raporunu yayımladı. Raporda, Esed rejimi, Rusya, muhalifler ve rejim karşıtı askeri gruplar, terör örgütü IŞİD ve IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçleri, terör örgütü PYD/PKK ve kimliği bilinmeyen grupların çatışmaları ve saldırıları sonucu, geçen yıl 898 sivil yaşamsal tesisinin kullanılamaz hale geldiği kaydedildi. Ağın raporuna göre, rejim güçlerince 431, rejime hava desteği veren Rus güçlerince 239, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerince 101, terör örgütü IŞİD tarafından 29 ve PYD tarafından 8 tesis hedef alındı. Askeri muhalifler ve rejim karşıtı askeri grupların rejim ile girdiği çatışmalarda 24, kimliği bilinmeyen taraflarca ise 66 sivil yaşamsal merkez saldırıların hedefi oldu.
ASKERİ GÖZLEMCİLER KONUMLANDIRDI
Geniş ve yoğun sivil nüfusu ile bilinen İdlib'e Beşar Esad rejimi tarafından düzenlenen askeri harekâtlar uluslararası basının da gündeminde.
Associated Press haber ajansı, "Idlib harekatı önemli riskler taşıyor. Türkiye sınırında yer alan vilayet tahmini olarak 2 milyon sivil nüfusuna sahip. Bunlar içinde başka yerden kaçan binlerce insan da var. Suriye hükümeti tarafından yapılacak topyekûn bir opreasyon büyük kapsamlı yıkıma ve göçe neden olabilir" ifadesini kullandı.
Esad rejiminin İdlib'e yönelik bir süredir devam eden askeri operasyonlarının kapsamının ne olacağı ise henüz bilinmiyor. İdlib'de Esad rejiminin düzenlediği harekatlara Rus savaş uçaklarınca destek verildiği iddia ediliyor.
Suriye'nin kuzeyinde ve Türkiye sınırında yer alan bir eyalet olan İdlib, şu anda Suriye'de, bütünüyle hükümet güçlerinin kontrolünün dışında yer alan tek eyalet.