Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görevinden alınarak yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Uysal, ilk açıklamasında "Para politikası araçlarını bağımsız şekilde uygulamaya devam edeceğim. Hedefler doğrultusundaki politikalarla ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanacağım" mesajını verdi. 2021'de görev süresi dolacak olan Çetinkaya'nın sürpriz bir kararla görevden alınmasının hem muhalefetten hem de ekonomistlerden sert tepki geldi.
Duyuruda, şu ifadelere yer verildi: "Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada, bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti. Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir."
Meslek hayatına 1998 yılında bankacılık sektöründe başlayan Uysal, 2007-2011 tarihleri arasında Türkiye Halk Bankasında Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı olarak görev yaptı. 2011 yılı Kasım ayından itibaren de Türkiye Halk Bankasında Hazine Yönetimi'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Eş zamanlı olarak, 2008-2010 yılları arasında Halk Yatırım A.Ş. Denetim Kurulu üyesi, 2011 yılında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, 2012-2014 yılları arasında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Nisan 2015 - Nisan 2016 tarihleri arasında Halk Leasing Finansal Kiralama A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi görevlerini yürüttü. 2014 yılı Mart ayından itibaren ise Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü.
Murat Uysal, 9 Haziran 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı.
1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.
Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.
29 Haziran 2012 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanan Murat Çetinkaya, 20 Nisan 2016 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atandı.
Madde 28- ... Başkan (Guvernör) ancak, 27 nci maddedeki yasakların gerçekleşmesi ve bu Kanunla kendisine verilen görevlerin devamlı surette ifasını imkansız kılacak durumların ortaya çıkması hallerinde, atanmasındaki usule göre görevinden af olunabilir.
Yukarıda belirtilen hususlar dışında, kendisi istifa etmediği sürece, Başkanın görevden alınması mümkün değildir. Bu güvence MB bağımsızlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Uygulamadan da görüleceği üzere bu hususun yasada yazması gerekli koşuldur.
Yeterli koşul ise bu düzenlemenin siyasetçi tarafından içselleştirilmesidir. İçselleştirme de zamanla ortaya çıkacak kültürel birikimle olur. Ülkemiz de eksik olan budur. Kredibilite ve kurumsal kimlik inşası böyle olur.
FED, ECB gibi kurumsal kimliği güçlü MB larında görev değişikliğinin nasıl yapıldığını biliyoruz. Önce aday isimleri ortaya çıkıyor, toplum şöyle veya böyle görüş bildiriyor ve nihayet , üç aylık bir geçiş süresinde, atamaya yetkili makam bir isimle ilgili kararını açıklar.
Süreç şeffaftır, belirsizlik yoktur, piyasa açısından sürpriz yoktur. Bu da o topluma düşük enflasyon, yüksek büyüme ve güçlü istihdam ve refah olarak döner. Ülkemizdeki uygulamayı bu açıdan değerlendirebilirsiniz."
2021'de görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın sürpriz bir kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasının ardından ekonomistler Dr. Mahfi Eğilmez ile Mustafa Sönmez'den de tepkiler geldi.
EKONOMİSTLERDEN DE TEPKİ: BAŞKAN DEĞİL HEDEF YANLIŞTI
Twitter'den sürpriz kararı eleştiren Eğilmez "TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı. Hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti. Bu koşullar altında hedefin tutması zaten mümkün değildi" ifadelerini kullandı.
İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez de Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan alınmasını sert sözlerle eleştirdi. Twitter'dan açıklama yapan Sönmez "TCMB bşk istifa ettirilmiş. Gerekçe enflasyonda başarısızlık. Enflasyonun iki kaynağı, 1-Çöken tarım, gıda arz eksikliği; 2-Güven kaybıyla kaçan dış sermayedar ve dövizde tırmanışla maliyetlerin artması. Bunlar, rejimin başarısızlıkları. İstifa ettirilmesi gereken rejim. TCMB ne yapsın?" ifadelerini kullandı.
REUTERS: ERDOĞAN İSTİFASINI İSTEDİ, ÇETİNKAYA REDDETTİ
Sürpriz karara tepkiler sürerken Reuters, Merkez Bankası haberini "Türkiye, Merkez Bankası Başkanı'nı Cumartesi günü görevden aldı" sözleriyle duyurdu.
Türk hükümetinden isminin verilmesini istemeyen iki yetkilinin görüşlerine dayandırdığı haberinde Reuters, kaynaklardan birinin şu sözlerine yer verdi: "Son dönemde ekonomiden sorumlu bakanlarla Merkez Bankası başkanının arasındaki fikir ayrılıkları derinleşmişti."
Diğer bir kaynağa göre ise "Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı, Çetinkaya'nın istifa etmesini istedi, ancak Çetinkaya Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunu hatırlatıp istifa etmeyi reddetti" dediğini söyledi.