Son dakika haberi... BM, Libya'da tarafların kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu. İki taraf, bu sabah İsviçre'nin Cenevre kentinde imza törenine katıldı. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi verilmedi.
Son dakika haberi... BM, Libya'da tarafların kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu. BM ayrıca Libya genelinde varılan tam kalıcı ateşkesin derhal yürürlüğe gireceğini bildirdi.
ANLAŞMANIN DETAYLARI PAYLAŞILMADI
BM, Libya'daki askeri müzakerelerde tarafların 'tarihi bir başarı' elde ettiğini açıkladı. Yıllardır iç savaşın sürdüğü ülkede ateşkese varıldığı belirtildi. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi verilmedi.
CENEVRE'DE İMZALAR ATILDI
İki taraf, bu sabah İsviçre'nin Cenevre kentinde imza törenine katıldı. Törende BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Turco Williams "Kalıcı bir ateşkese giden yol uzun ve zorluydu. Umarım anlaşma Libyalıların acılarına son verir ve yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalanlar evlerine dönebilir" diye konuştu.
Williams, anlaşmadan doğan taahhütlerin yerine getirilmesi için çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.
"YETERİNCE ACI ÇEKTİK, YETERİNCE KAN DÖKÜLDÜ"
BM destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) delegasyonu Başkanı Ali Abuşahma "Yeterince acı çektik, yeterince kan döküldü. Libya'nın tüm topraklarındaki ve özellikle de güneyindeki acılara son vermeyi umuyoruz" dedi. Abuşahma "Tüm Libya'ya sesleniyorum: Birlik olun" diye konuştu.
TUNUS'TAN LİBYA AÇIKLAMASI
Tunus Dışişleri Bakanlığı da dün ev sahipliği yapacağı Libya müzakerelerinin 9 Kasım'da başlayacağını duyurmuştu.
Birleşmiş Milletler nezdinde Libya'nın meşru temsilcisi Libya hükümetine bağlı güçlerin Hafter ve uluslararası müttefiklerini bu yılın Nisan-Mayıs aylarında Trablus ve ülkenin batısından uzaklaştırmasıyla, siyasi çözüm arayışları ve müzakereler yeniden ivme kazanmıştı.
LİBYA'DA İÇ SAVAŞ NASIL BAŞLADI?
Libya'da Halife Hafter, 4 Nisan 2019'da milislerine Trablus'u ele geçirmek için saldırı emri vermişti.
Hafter'e bağlı milisler, başkenti ele geçirmeye çalıştıkları 14 ay boyunca başkenti roket yağmuruna tutmuştu.
Libya ordusu da 25 Mart'ta Barış Fırtınası Harekatı başlatmıştı.
Hafter milislerini 18 Mayıs'ta stratejik Vatiyye Askeri Üssü'nden çıkarmayı başaran Libya ordusu, Haziran ayının başında Trablus dahil birçok noktayı Hafter milislerinden temizledi.
Libya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tuzaklanmış mayın ve EYP'ler nedeniyle şimdiye kadar en az 50 sivil hayatını kaybetti.
Hafter'in başkente yönelik saldırılarına başlamasının ardından 200 bine yakın Libyalı evini terk etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı rakamlara göre, Libya içinde en az 400 bin kişi yerinden edilmiş durumda.
Yerel makamlar, yerinden edilmiş ancak BM'nin kayda almadığı Libyalılarla bu sayının çok daha fazla olduğunu vurguluyor.