Son dakika haber: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ilk kez KARAR Gazetesi'nin manşette taşıdığı FETÖ'nün ByLock kumpasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, 11 bin 480 kişinin örgütün Mor Beyin adlı şirketi tarafından üretilen uygulama programlarını kullandığı için 'iradeleri dışında' ByLock'a bağlandığı bilgisine yer verildi.
FETÖ üyelerinin birbirleriyle haberleşmek için kullandığı ByLock'u tuzaklayarak masum insanların karanlık bir kumpasın içine çekilmesiyle ilgili soruşturma yapıldığını 13 Kasım tarihli “At izi kumpası” manşetiyle ilk kez KARAR duyurdu. 22 Aralık'ta ise MİT'in mağdurları tespit etmek için başlattığı çalışmayı tamamladığını, hazırlanan listelerin Ankara Başsavcılığı'na gönderildiğini yine KARAR manşetine taşıdı. KARAR'ın gündeme getirdiği, Avukat Ali Aktaş ile Adli Bilişimciler Tuncay Beşikçi ve Koray Peksever'in de açıklamalarıyla dikkat çektiği binlerce kişiyi mağdur eden kumpasla ilgili ilk resmi açıklama ise bugün geldi.
FETÖ'NÜN BYLOCK KUMPASI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada, 11 bin 480 GSM numarasının kullanıcıların iradeleri dışında 'ByLock' IP'lerine yönlendirilmiş olduğunun tespit edildiğini söyledi. Açıklamada mağdurların tespiti için çalışmaların sürdüğü belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, FETÖ/PDY'ye yönelik yapılan soruşturmalarda örgütün gizli haberleşme için kullandığı 'ByLock' ile ilgili gelen yoğun ihbar ve şikayet üzerine soruşturma başlatıldı. 'ByLock'un örgüt üyeliğinin ispatında önemli bir delil olduğu ve bunun Yargıtay içtihatlarıyla da teyit edildiği belirtilen açıklamada, "Bu önemli ispat aracında delil güvenliğinin sağlanması ve örgütü yönelik mücadelenin sağlıklı biçimde yürütülmesi amacıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda elde edilen bilgi ve belgeler MİT ve BTK'ya gönderilmiş, konunun her yönüyle incelenmesi ve araştırılması talimatı verilmiştir" denildi.
"AMAÇ ÖRGÜTLE MÜCADELEYİ SULANDIRMAK"
Açıklamada, MİT ve BTK'da yapılan detaylı incelemelerin sonucunda uygulama sunucularıyla bağlantısı tespit edilen bazı GSM hatlarının, bu bağlantının hemen öncesinde FETÖ üyelerince geliştirildiği değerlendirilen 'Mor Beyin' gibi uygulama sunucularına yönlendirilmiş olduklarının tespit edildiği belirtilerek, "Gerçekleşen detaylı inceleme neticesinde bağlantı ve veri parametreleri bakımından benzer özellikler taşıyan 11 bin 480 GSM numarasının kullanıcıların iradeleri dışında 'ByLock' IP'lerine yönlendirilmiş olduğu tespit edilmiştir. Bu kullanıcıların, gerçek 'Bylock' kullanıcılarının tespitini güçleştirmek ve FETÖ ile mücadeleyi sulandırmak amacıyla örgüt mensubu yazılımcılar tarafından geliştirilen uygulamalarla bilinçli olarak bylock.net alan adına yönlendirilmiş oldukları yönünde bulgular elde edilmiştir" denildi.
"HUKUKİ DURUMLAR DEĞERLENDİRİLECEK"
Bunu yapan şüphelilerle ilgili soruşturmanın sürdüğü belirtilen açıklamada, bağlantı tespitlerinin teknik yönlendirmeye dayandığı belirlenen 11 bin 480 GSM kullanıcısı ile ilgili bilgilerin ilgili kurumlarla paylaşıldığı belirtilerek, "Bu gelişmeler ışığında 'ByLock' sunucularına bilgi ve iradesi dışında yönlendirildiği tespit edilen GSM numarası kullanıcılarının hukuki durumlarının, soruşturma dosyasında yer alan diğer delillere göre soruşturma makamlarınca değerlendirilmesi gerekmektedir. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da hassasiyetle çalışmalarını sürdürmektedir" ifadeleri kullanıldı.
Karar gazetesi 22 Aralık'ta MİT'in ByLock kullanıcılarıyla ilgili yaptığı çalışmayı manşetine taşımıştı.
MUĞDUR EDEN TUZAĞI İLK KEZ KARAR MANŞETİNE TAŞIDI
KARAR ilk kez 23 Kasım'da 'At izi kumpası' başlığı ile sorunu manşetine taşımıştı. Haberde FETÖ'nün ByLok tespitlerini zorlaştırmak için bazı uygulamalar üzerinden programa bağlantı yaptığı, bir çok kişinin mağdur olduğu bilgisine yer verilmişti. KARAR, 22 Aralık'takı manşetinde ise MİT'in bu konuda yaptığı çalışmaya yer verdi. Haberde FETÖ uygulamaları üzerinden ByLock'a iradeleri dışında bağlananların tek tek tespit edildiği, hazırlanan listenin savcılıklara gönderildiği belirtilmişti. Haberin detayları şöyle:
BYLOCK KUMPASINA MİT NEŞTERİ
MİT, ByLock’u masum insanları da tuzağa düşürecek şekilde tasarlayan FETÖ’nün kumpasını da bitirdi. Örgüte ait Mor Beyin adlı şirketin uygulamalarını telefonlarına indirerek bilmeden ‘ByLock izi’ bırakanlar MİT’in neşteriyle listelerden çıkarıldı. Yeniden oluşturulan listeler savcılıklara gönderildi.
ByLock’u bazı uygulama programlarıyla ilişkilendirerek masum insanları karanlık bir kumpasın içine çekmek isteyen FETÖ’nün planı MİT’e takıldı. Uzun süredir titiz bir çalışma yürüten MİT, iradeleri dışında telefonlarına ByLock izi bırakılan çok sayıda kişiyle ilgili raporunu tamamladı. Yeni listeler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Buradan da Türkiye genelindeki tüm savcılıklara listeler gönderecek. Böylece FETÖ’nün hem devleti hem toplumu hedef alan şeytani planının mağduru olan insanlar aklanacak.
ByLock’u deşifre eden MİT’in özel ekibi, örgütün ‘at izi’ kumpasını çözmek için yürüttüğü çalışmayı FETÖ’ye propoganda fırsatı vermemek için gizlilik içinde yürüttü. ByLock’a iradeleri dışında yönlendirilmiş olabilecek kullanıcılarla ilgili tespitler yapıldı. Ancak hassas yürütülen incelemeler sırasında, örgütün üst seviyendeki kripto üyelerinin de bu uygulamaları indirdiği, böylece Mor Beyin üzerinden bağlanan diğer insanlar arasına gizlenmeyi hedeflediği belirlendi. FETÖ’nün ayrıca, örgütsel haberleşme ağının deşifre olması halinde kendilerini aklamanın yanısıra, toplumda ByLock yüzünden duyulan rahatsızlığın artmasını ve delillere karşı güvensizlik oluşturmayı da amaçladığı anlaşıldı. Ancak yürütülen titiz çalışmayla, bu amaç da boşa çıkarıldı.
TUZAK GİZLİ KODLARLA KURULDU
Araştırmadaki en önemli kriterin ByLock’ta kalma süresi (saniye) olduğu öğrenildi. Mor Beyin adlı şirketin uygulamalarını kullanırken ByLock’ta saniyelerle iz bırakan kişiler ile örgüt üyelerinin kullanım süreleri arasında önemli bir fark olduğu belirlendi. Örgüt üyelerinin ByLock’u kullanma rutinleri ile o sırada ByLock’ta olduğunun bile farkında olmayan kullanıcıların ayrılması bu şekilde yapıldı. Yaklaşık 120 bin kişilik ByLock kullanıcı listesinden FETÖ’nün bu tuzağına düştüğü anlaşılan önemli miktardaki kullanıcının ayıklanması sağlandı.
MİT’in özel ekibi, savcılıklardan gelen bilgiler üzerine ByLock’ta kurulan bu tuzağı ortaya çıkardı. Akıllı telefonlara indirilelen uygulamalarla, kullanıcıların haberleri bile olmadan ByLock sunucusuna yönlendirildiği belirlendi. Örgütün kendisini kamufle etme ve ByLock’u itibarsızlaştırma hedefi, program kullanıcısı olmadığı halde insanların listeye girmesine neden oldu. Ancak ByLock listesi tek tek incelendi ve bu durumda olduğu tespit edilen önemli miktarda kullanıcı ortaya çıkarıldı. MİT’in bu başarılı çalışması, Bylock’un FETÖ üyeliğinde en önemli delil olma durumunu daha da güçlendirdi.
KAOSUN ADI MOR BEYİN
FETÖ’cü yazılımcılara ait olduğu tespit edilen Mor Beyin adlı şirketin çıkardığı farklı uygulamalar üzerinden Bylock’ta IP adresi bırakıldığı ve bazı insanların mağdur olduğu yönünde bazı iddialar ortaya atılmıştı. Bylock programını indirmemiş kişilerin, Morbeyin.com’un uygulamalarını kullandığında, direkt Bylock serverlarına bağlanmış gibi göründükleri ortaya çıkmıştı.