Tarımda ithalatın yolu açıldı. TMO’ya, 100 bin ton kuru baklagil yanı sıra, 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa ve mısır, 100 bin ton pirinç gümrüksüz gelecek. Konserve edilmiş domates ithalatında sıfır vergi kontenjanı açıldı. 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak kotadan yalnızca bu ürünleri salça üretiminde hammadde olarak kullanan sanayiciler yararlanacak.
Birçok tarım ürününe ithalatın yolu açıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) 2019 yılı için 1 milyon ton buğday ve mahlut ile 700’er bin ton arpa ve mısır ithalat kotası tanındı. Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına dair Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Karara göre, TMO’ya tanınan ithalat kotası 100 bin ton kuru baklagil ve 100 bin ton pirinci de kapsıyor. Bu kapsamda yapılacak ithalat için sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Domates konservesi ithalatı için 25 bin ton sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı tanındı.
Tarife kontenjanı 31 Mayıs’a kadar geçerli olacak. Kota kapsamındaki ürünün ithalatı, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek ithal lisansıyla yapılabilecek. Kotadan yalnızca bu ürünleri salça üretiminde hammadde olarak kullanan sanayiciler yararlanabilecek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayının zam şampiyonu bir önceki aya göre yüzde 25.56’yla en yüksek fiyat artışı gösteren salça olmuştu. Ağustos ayının zam şampiyonu salçayı zirveye bu yaz 3 TL’nin altına inmeyen domates fiyatları taşımıştı. Domates fiyatlarını artıran en önemli etkenler ise ekim alanının geçen yıla göre daralması, tuta zararlısı ve mildiyö hastalığı nedeniyle verimin azalması, üretimin büyük bölümünün henüz kızarmadan ihraç edilmesi şeklinde sıralandı. Tüketici fiyatları bazında eylülde en yüksek fiyat artışı yüzde 35.30 ile domateste görüldü.
Ekim ayında 5 TL 46 kuruş ile zirve yapan domates fiyatları aralık ayında 3 TL 97 kuruşa indi. Cumhurbaşkanlığının 649 sayılı kararı ile TMO’ya gümrüksüz olarak ithal edilmek üzere, 2 milyon 600 bin tonluk, bakliyat ve hububat için tarife kontenjanı açıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karar kapsamında TMO’ya, 0713 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) 100 bin ton kuru baklagil yanı sıra, 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç için gümrüksüz ithalat yetkisi verildi. Kararda yer alan miktarlar dışında yapılacak ithalatta, İthalat Rejimi Kararında öngörülen gümrük vergisi oranları uygulanacak. Buradaki tarife kontenjanları, bir takvim yılı için tahsis edildi ve her takvim yılı için yeniden tahsis yapılacak. İthalat, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek ithalat lisansı ile yapılabilecek ve ithalat lisansları üçüncü kişilere devredilemeyecek. Yağlık ayçiçeği tohumu ithalatında açılan tarife kontenjanının dağıtımı, yerli yağlık ayçiçeği tohumu alımını 1 Temmuz-15 Ekim 2018’de (bu tarihler dahil) gerçekleştiren sanayici firmalara yapılacak.
FİYATI 10 LİRAYA ÇIKABİLİR
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ekim ayı olağan meclis toplantısında, soğanda yaşanması beklenen fiyat artışları konuşulmuştu. ATB Başkanı Ali Çandır “Soğanda rekoltenin düşük olması nedeniyle Ağustos-Eylül aylarında üreticiden 1.1-1.2 TL’den alım yapılmıştı. Ancak alınan soğanların meydana gelen çürüme ve kararma sonrası ülkemiz genelinde yüzde 80 civarında bir ürün kaybı yaşandığını tahmin ediyoruz. Bu nedenle Ocak ayının sonu ve Şubat ayında ortasında 8-10 TL’ye soğan yersek tüketiciler şaşırmamalıdır. Bu yıl soğanın yokluğu acı olabilir” dedi.
KURU SOĞANDA DAHİL OLMUŞTU
Kuru soğandaki yüzde 49.5’lik gümrük vergisi Şubat 2019 sonuna kadar sıfırlandı. Kuru soğan ithalatında gümrük vergisi; Bosna Hersek için sıfır, Singapur için yüzde 30.9, diğer ülkeler için yüzde 49.5 şeklinde uygulanıyordu. Ticaret Bakanlığınca yürütülen kararın, kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla ekim dönemi de dikkate alınarak uygulanacağı bildirildi.