İBB Şehir Tiyatroları Kovid riskini gerekçe gösterip faaliyetlerini durdurma kararı alırken Devlet Tiyatroları’nın “Tiyatroya gelin, tiyatro güvenilir, herkese iyi gelir” daveti tepkilere neden oldu.
SALİHA SULTAN / KARAR
Oyuncu meslek birliklerinin Kovid riskine rağmen devam ettirilen provalara ve etkinliklere son verme çağrısında bulunduğu Devlet Tiyatroları tepkilere rağmen suskunluğunu korumaya devam ediyor. Oyunları iptal etmek yerine sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle akşam temsillerini bir saat erkene çeken Devlet Tiyatroları ayrıca bir kamu spotu yayınlayarak “Tiyatroya gelin, tiyatro güvenilir, herkese iyi gelir” dedi.
Türkiye’de iki katına çıkan Kovid-19 vakalarının ardından kültür sanat dünyasında da birçok faaliyet mart ayında olduğu gibi yeniden durma noktasına geldi. Canlı konserler hükümet tarafından süre belirtmeksizin yasaklanıp, sinemalar resmi olarak 31 Aralık tarihine kadar kapatılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi oyuncuların ve seyircilerin hayatını riske atmamak için Şehir Tiyatroları’nın ve kültür merkezlerinin faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Kovid-19’un ilk günlerinde, mart ayında kapattığı perdeleri eylülde yeniden açan Devlet Tiyatroları’nın (DT) ise Kovid riskine rağmen etkinliklere devam etmesi bir süredir tepkilerin odağında yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası pazartesi günü yayınladıkları yazılı açıklamayla DT’ye etkinlikleri durdurma çağrısı yaptı. DT ise çalışmaları durdurmak yerine etkinlik saatlerini değiştirme kararı aldı.
KARAR’ın dün kamuoyunun gündemine getirdiği çağrıların ardından bir açıklama yapmayan ve suskunluğunu koruyan DT, aynı gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada koronavirüs kısıtlamaları çerçevesinde hafta içi 19.30’daki temsillerini artık 18.00’da başlatacağını duyurdu.
DT ayrıca ‘Güvenli Tiyatro’ adlı bir kamu spotu yayınladı. Tepkiler sürerken söz konusu kamu spotunun yayınlanmasının ardından kamuoyunda Kültür ve Turizm Bakanlığının oyuncuların ve seyircileri tehdit eden Kovid riskine rağmen etkinliklere devam etmekte kararlı olduğu yönünde görüş belirdi.
PERDE KAPANMAYACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın YouTube hesabından ‘Güvenli Tiyatro Kamu Spotu’ adıyla yayınladığı videoda koronavirüs önlemleri kapsamında tiyatrolarda alınan tedbirlerle ilgili kamuoyuna bilgilendirme yapıldı. Oyuncu Kemal Uçar’ın yer aldığı kamu spotunda tiyatroların ne kadar güvenli olduğundan bahsedilerek “Maskesiz girişler yasak, temassız ateş ölçümü, el antiseptiği her yerde.
Yani güvenle gelmeniz için tiyatrolar hazır! Tüm ortak alanlarda ve tüm salonlarda önlemler sıkı bir biçimde uygulanıyor. Salonlarda herkes maskeli ve sosyal mesafe kuralına uygun oturuyor. Kısacası güzel bir program yapın ve tiyatroya gelin. Çünkü tiyatro güvenilir, tiyatro herkese iyi gelir” denildi.
ŞİMDİ ALMANYA’DA SANATÇI OLMAK VARDI…
Bütün dünyada Kovid-19 nedeniyle zor geçiren kültür sanat sektörü özellikle Avrupa ülkelerinde ciddi yardımlarla desteklenirken, Türkiye’de ise sektörün aktörleri her gün yeni bir destek çağrısında bulunarak, yaşadıkları mali krize çözüm aramaya devam ediyor. Hal böyleyken dün Almanya’dan basına yansıyan bir haber Türkiye’deki sanatçılara ‘Şimdi Almanya’da sanatçı olmak vardı’ dedirtti.
Haberlere göre, Almanya parlementosu salgın sırasında mali kriz yaşayan kültür sanat sektöründe bugüne kadar yapılan en büyük yardıma imza atacak. Haziran ayında kültür endüstrisine 1 milyar Euro ayırdığını duyuran Alman parlamentosu, sürecin uzamasının ardından bu bütçeyi 2,1 milyor euroya (yaklaşık 20 milyar lira) yani iki katına çıkarma kararı aldı.
Konuyu üst meclisin onayına sunan Alman parlamentosu, kararın 1 Ocak 2021’de onaylanmasını bekliyor. Kararın ardından açıklama yapan Almanya Kültür Bakanı Monika Grütters “Almanya’nın kültürel altyapısına yatırım yapıyoruz ve böylece bakışımızı geleceğe yönlendiriyoruz” dedi.
Almanya’nın açıkladığı Kovid-19 kültür destek bütçesi, 27 ülkenin üye olduğu AB’nin 17 Kasım’da açıkladığı 2,8 milyar euroluk destek bütçesiyle neredeyse aynı olması bütün dünyada yankı buldu.