Zonguldak’ta maden şirketine altın arama ruhsatı verilmesine vatandaşlardan tepki

Zonguldak’ta maden şirketine altın arama ruhsatı verilmesine vatandaşlardan tepki

Zonguldak’ın Alaplı ve Devrek ilçelerindeki yaşayan bölge sakinleri Mavera Madenciliğe, altın madeni arama ruhsatı verilmesine tepki gösterdi. Vatandaşlar, maden arama faaliyetlerine karşı 21 Eylül'de protesto düzenleme kararı aldı. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ise yaptığı açıklamada, maden aramalarının gerekliliğini vurgulayarak, bu konuda izin alma gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

Zonguldak’ın Alaplı ve Devrek ilçelerinde Mavera Mandecilik, geniş bir orman alanında altın arama ruhsatı aldı. Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Akçakoca köylerinde toplamda 1774 hektarlık, Devrek’in Ahmetoğlu köyünde ise 1737 hektarlık ormanlık alanda madencilik yapılacak.

Ceviz, kestane ve kestane meşeleri gibi ağaç türlerinin bulunduğu ve toplamda 3500 hektarlık orman alanında madencilik faaliyetine karşı bölge halkı harekete geçti.

Sendika.org'da yer alan habere göre; Belen, Fındıklı, Kocaman ve İncivez köylerinin muhtarları, Muhtarlar Derneği Başkanı ile birlikte bir toplantı düzenleyerek maden arama çalışmalarına karşı mücadele etme kararı aldıklarını ve 21 Eylül’de Alaplı Belen köyünde basın açıklaması yapacaklarını bildirdi.

Bunun yanı sıra Muhtarlar Derneği Başkanı Fatih Çarıkçı ve beraberindeki muhtarlar, Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice’yi ziyaret ederek maden arama faaliyetlerine karşı duydukları endişeleri dile getirdi.

Muhtarlar kaymakama, “Bölgemizin doğal güzelliklerini ve çevresel dengelerini korumak, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak adına maden aramalarına karşı çıkıyoruz” dedi.

"BU KONUDA KİMSEDEN İZİN ALMA GİBİ DURUM SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, asayiş ve güvenlik konularına ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorduğu soru üzerine altın arama çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı.

Hacıbektaşoğlu şunları söyledi:

"Tabii ki maden aramamız gerekiyor. Petrol de aramamız gerekiyor. Gaz da aramamız gerekiyor. Altın da aramamız gerekiyor. Kendi topraklarımızda da madem aramamız gerekiyor. Bu konuda kimseden izin alma gibi durum söz konusu olamaz.

Biz işimize bakacağız. Herkes de işine bakacak. Maden arama için ön arama izni verilmiştir. Daha sonra bulunursa ona göre o süreç ilerlenecek”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN