Ziraat Odası Başkanı'ndan 'Limon fiyatları neden artıyor?' sorusuna yanıt

Ziraat Odası Başkanı'ndan 'Limon fiyatları neden artıyor?' sorusuna yanıt

Adana’da hasadı devam eden limon bahçede 8 liraya alıcı bulurken, büyükşehirlerdeki market ve pazarlarda 25-30 liradan satışa sunuluyor. KARAR'a konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, iklim şartları nedeniyle limonda verimin düştüğüne dikkat çekti ve vergilerin çiftçiyi bezdirdiğini söyledi: "Ekiminden hasadına, tohumunda sürümüne kadar çiftçi her aşamada KDV ödüyor. Bahçeden bedava alsanız bile ürünü, kasası, ambalajı, fabrikası, işçiliği ile İstanbul'a 13 liraya gidiyor"

MERVE ŞİŞMAN

Türkiye'de enflasyon nedeniyle pek çok ürünün fiyatı yükseliyor. Ancak son dönemde özellikle limon fiyatlarında büyük bir artış yaşanıyor. Adana’da da Ağustos ayında başlayan limon hasadı da sürüyor. 230 bin dönüm alanda üretimi yapılan limondan, bu yıl Adana'da en fazla 641 bin ton rekolte bekleniyor. Bahçede limon fiyatları 7-8 lira arasında alıcı bulurken, büyükşehirlerdeki market ve pazarlarda bu fiyat 25-30 liraya kadar çıkıyor.

Konuya ilişkin KARAR'a konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da hasat sürecinin sıcak hava koşullarından etkilendiğini ifade etti. Doğan, Mayıs ayındaki sıcak ve soğuk hava dalgasının limon ağaçlarını etkilediğine dikkat çekti: "Mayıs ayında bir sıcak bir soğuk oldu. Hava şartları dengesizlik yarattı."

yeni-proje-2-001.jpg
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

BAHÇEDE 8, MARKET VE PAZARDA 30 LİRA

Geçen yıl 951 bin ton rekolte elde edilirken, bu yıl sıcakların verimi olumsuz etkilediğini ifade eden Doğan, "Ağustos ayının başında limon fiyatları çok yükseldi, bu nedenle hasat yapılmaya başlandı" dedi.

Mayer cinsi limonun hasadının Aralık ayına kadar devam edeceğini kaydeden Doğan, "Fiyatlar şu anda bahçede 7-8 lira, küçük bölgelerdeki pazarlarda ise 15 lira, İstanbul'da veya diğer büyükşehirlerdeki bir markette ise 25-30 lira arasında limonun fiyatı" ifadelerini kullandı.

"Fiyatları dengelemek amacıyla hasat 1 ay erken başladı" diyerek sözlerine devam eden Doğan, limonun pahalı olmasının nedenlerini aşama aşama anlattı:

"Bahçeden fabrikaya kadar önce 4 liraya kadar yükseliyor limonun maliyeti. Bunun üzerine 3 lira fabrikadaki işçiliği var. Adana, Mersin ve Hatay'a giden limonların da mazot maliyeti var. Sadece bu aşamaya kadar 8 liraya yükseliyor.

Oralardaki fabrikaya ulaştığında yine maliyetleniyor. 'Etilen' sıkıldığında yani sarartma yapıldığında fabrikada üzerine biraz daha bekletilme maliyeti ekleniyor.

Ambalaj ve kasaya konulduğunda ve sonra büyükşehirlerde markete gidene kadar üzerine bir daha mazot maliyeti biniyor. Mazotun günümüzdeki fiyatı 43-45 lira. Bu aşamaya gelinceye kadar limon 25-30 lira oluyor."

Çiftçinin ürününü sıfır liradan satması halinde bile girdi maliyetlerinden ve ödenen KDV'den dolayı üreticinin kazanamadığını söyleyen Doğan sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Bahçede ürünü bedavaya versem, göndersem maliyeti 7 lira. 3 lira kesimi, 2 lira nakliyat, 2 lira da nakliyat ve kasası ambalajıyla kilogramı 7 lirayı buluyor. Çiftçinin kazandığı bir sistemin içinde değiliz. Aradaki makas hiçbir zaman kapatılmayacak. Bu zamana kadar olmadı. Çiftçi tarlasını sürerken, ekerken aldığı her şeyde vergi ödüyor. Artık verim de düştü. Her ay zam şampiyonu limon oluyor. Ama çiftçi kan ağlarken oluyor tüm bunlar. Geçen sene limon ağaçta kaldı. Çiftçiye mazotu bedavaya verseniz bile ekim maliyeti, gidişiyle yine 30 lirayı bulur marketten aldığınız limonun fiyatı"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN