Zeytin üreticileri yaşadı! Traktöre takılıyor, günde 8 ton hasat yapıyor: Artık kimse eski usul toplamayacak

Zeytin üreticileri yaşadı! Traktöre takılıyor, günde 8 ton hasat yapıyor: Artık kimse eski usul toplamayacak

Yurt dışından ithal edemeyince kendisi yaptı. Zeytin üreticilerine gün doğdu! Traktöre bunu takan bir günde 8 ton hasat yapıyor...

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yaşayan jeofizik mühendisi Ünal Öztürk, mesleğinde kullandığı makineleri ithal etmekte yaşadığı zorlukları aşmak için kendi üretim yolunu buldu. İtalya’dan ithal edemediği sondaj makinelerini kendi imkanlarıyla üreten Öztürk, başarısını yurt dışına ihracat yaparak taçlandırdı. Şimdi ise zeytin üreticilerinin hasat süreçlerini kolaylaştıran makinelerle dikkat çekiyor.

ZEYTİN HASADINDA VERİMLİLİK SAĞLAYAN MAKİNE

Burhaniye, Türkiye’nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden biri olarak 2024 yılında ‘var yılı’ yaşıyor. Ünal Öztürk’ün geliştirdiği traktör kuyruk miline takılabilen hasat makineleri, günde 8 tona kadar zeytin toplayarak çiftçilere büyük kolaylık sağlıyor. Bu makineler, geleneksel yöntemlerle 25-30 kişinin yaptığı işi tek başına yapabiliyor.

Balıkesirli kaşifin yaptığı makineler zeytin hasadını kolaylaştırdı

Öztürk, hasat makinesi üretimine 4 yıl önce başladığını belirterek şunları söyledi:

“Biz jeolog olarak İstanbul’dan Burhaniye’ye geldik. Burhaniye’de sondaj makineleri yapmaya devam ettik. Bu civarda zeytin hasadında sorun yaşandığını gördüm. Burada zeytin hasat makineleri yapmaya başladık. 4 seneden beri yapıyoruz. Çiftçimize bunları satıyoruz. Kullanıyorlar memnunlar. Bu sene de belli miktar yaptık. Çiftçilerimizi bekliyoruz. Satılmaya devam ediyor. Tarlada bayağı verimli. Geçen yıl 12 tane, bu yıl da 12 tane makine yaparak çiftçilerimize yardım ediyoruz. Çiftçilerimiz eski makinelere göre daha iyi bir verim alıyor. Bunlar 20-30 kişinin yaptığı işi yapıyor”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN