Yozgat’ta yetişiyor Japonlar havada kapıyor! Çekirdeği, sapı, kurusu: Tonlarcası vakumlarla gönderiliyor

Yozgat’ta yetişiyor Japonlar havada kapıyor! Çekirdeği, sapı, kurusu: Tonlarcası vakumlarla gönderiliyor

Bu ürün Yozgat’ta yetişiyor Japonlar havada kapıyor. Bölgede ilk kez yetiştirilen ürün, ilk hasatta yüzleri güldürürken bölge halkı için de yeni istihdam kapısı açılmış oldu. İşte, tonlarca yapılan ihracatın ve yeni üretimin detayları…

Yozgat, tarımda önemli bir adım atarak ilk kez yetiştirdiği kirazları Japonya'ya ihraç etti. Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde kurulan kiraz bahçesinden elde edilen ürünler, uluslararası pazarda dikkat çekiyor. İşte detaylar:

YOZGAT’TAN JAPONYA’YA KİRAZ İHRACATI

Yozgat'ın Sorgun ilçesi Bahadın beldesinde, 164 dönüm alan üzerine kurulan kiraz bahçesi, Japonya'ya ihraç edilen ilk ürünleriyle büyük bir başarı yakaladı. AR-GE çalışmaları kapsamında 4 yıl önce kurulan bahçede, bu yıl ilk hasat gerçekleştirildi. Kirazların 6 tonu yaş olarak, 6 tonu ise kurutulmuş olarak Japonya'ya gönderildi.

yozgatta-uretilen-kirazlar-japonyaya-gonderiliyor-1.jpg

İLK HASAT SORUNSUZ BAŞLADI

Bahadın beldesinin Gümüşkavak Mahallesi'nde 164 dönüm alana 8 bin 832 fidan dikilerek kurulan kiraz bahçesi, Yozgat'ta kiraz yetiştirme potansiyelini ortaya koydu. Şirket sorumlusunun verdiği bilgilere göre, bu yıl ilk kez hasat yapıldı ve fidanların gelişiminde herhangi bir sorun yaşanmadı. Şirket sorumlusunun açıklamalarına göre, "Burada kendi ürettiğimiz kirazları Japonya'ya gönderiyoruz."

yozgatta-uretilen-kirazlar-japonyaya-gonderiliyor-2.jpg

KİRAZIN İHRACAT SÜRECİ

Şirket yetkilisi Arslan Özcan, Antalya Korkuteli'nde de büyük bir kiraz bahçesine sahip olduklarını belirtti. Yozgat’taki AR-GE çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiğini vurgulayan Özcan, "Elimizde kalan en son kirazların kalibresi küçük olduğu için kurutuyoruz. Japonlar kirazın kurusunu istiyor. Biz de kurutma işlemlerini gerçekleştirdik. Kirazın çekirdeği, sapı ve kurutulmuş halini vakumlu şekilde Japonya'ya göndereceğiz." dedi.

yozgatta-uretilen-kirazlar-japonyaya-gonderiliyor-3.jpg

İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI

Kiraz bahçesi, yerel istihdama da büyük katkı sağladı. Bahçede, sürekli olarak 12 işçi çalışırken, budama ve toplama dönemlerinde 35-40 kişiye iş imkanı sunuluyor. Bahçede çalışan kadınlardan Alev Ünal, "Sadece ben değil, ekip olarak en az 40 kişi evimize ekmek götürdük. Bir hafta daha işimiz var." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN