Yoksulluğa umut ışığı: Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 'Herkesin Kimsesi Mersin Sosyal Politikalar Ofisi'

Yoksulluğa umut ışığı: Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden 'Herkesin Kimsesi Mersin Sosyal Politikalar Ofisi'

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü'nde, sosyal yardım projelerini güçlendirmek amacıyla "Herkesin Kimsesi Mersin Sosyal Politikalar Ofisi"ni hizmete açtı. Açılışta, derin yoksulluğa dikkat çekilerek, toplumun her kesimine eşit hizmet sunulacağı vurgulandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, "Herkesin Kimsesi Mersin Sosyal Politikalar Ofisi"nin açılışını, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’nde düzenlediği törenle gerçekleştirdi. Törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP Kadın Kolları Başkanı Asu Kaya ve Sosyal Politikalar Ofisi Genel Koordinatörü Hacer Foggo katıldı.

Sosyal Politikalar Ofisi Genel Koordinatörü Hacer Foggo, açılış konuşmasında derin yoksulluğun bireyler üzerindeki etkilerini vurgulayarak, 2024 yılının temasının yoksullara yönelik kurumsal kötü muamele olduğunu hatırlattı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunanların oranının yüzde 31 olduğunu belirten Foggo, bu sorunun köklü ve sistematik bir çözüm gerektirdiğini ifade etti.

'İÇİM ÇOK RAHAT'

Foggo, "20 yılı aşkındır yoksullukla mücadele eden biri olarak yoksullukları nedeniyle sosyal dışlanma yaşayanların gerçekten de birçok kamu kurumunda kötü muameleye maruz kaldıklarına tanık oldum. İşte bu nedenle dışlamayan, parmak sallamayan, aşağılamayan gerçek bir sosyal belediyecilik önemli. Yaklaşık dört yıldır Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hemen hemen tüm sosyal politika projelerini yakından izleyen biri olarak içim yoksullardan, çocuklardan yana burada çok rahat. İşte bugün burada tam da bu anlayışa, bu felsefeye uygun bir açılış gerçekleştireceğiz. Bugün burada açılan Sosyal Politikalar Ofisi Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanım Vahap Şeçer’in ve ekibinin bu sistematik eşitsizliğe karşı doğumdan ölüme kadar her hanedeki, her bir bireye, varlıklı ya da yoksul ayırt etmeden yaptığı projeleri bir çatıda toplayacak." ifadelerini kullandı.

'SOSYAL POLİTİKALAR OFİSİ İLE UMUDU YENİDEN YEŞERTECEĞİZ'

TÜİK'in geçtiğimiz hafta yayımladığı Dezavantajların Kuşaklar Arası Aktarımı, 2023 raporuna değinen Foggo, "Rapora göre kendisi 14 yaş civarındayken ailesi yoksul olanların yetişkin olup evlendiklerinde de yoksulluk içinde yaşamaya devam ettikleri ve bu oranın yüzde 24.4 olduğunu açıkladı. Bu utanç verici bir rakam. İşte bu rakam nesiller arası yoksulluğun devam ettiğinin de bir göstergesi. Bugün yoksul çocuk sayısı 7 milyon, ayrıca okul dışında kalan çocuk sayısı son bir yılda yüzde 38 arttı çünkü yoksulluk çocuğu eğitimden uzaklaştırıyor. Biz bu rakamların, bu istatistiklerin her birinin bir can ve bir çocuk olduğunun bilinciyle ve o her çocuğun yoklukla mücadele ederken çektiği acıları, yaşadığı travmaları duymadığımız, hissetmediğimiz, dokunmadığımız ve görmezden geldiğimiz sürece her birimiz bu çocukların yoksulluğu miras almasından sorumluyuz. Bu nedenle daha fazla dayanışmaya, daha fazla paylaşıma ve daha fazla güvene ve sosyal belediyeciliğe ihtiyacımız var bugün buraya toplanan siz kıymetli insanlarla Sosyal Politikalar Ofisi’ni birlikte açarak bu umudu yeniden yeşerteceğiz." diye konuştu.

'TÜM KADINLAR ADINA SİZ EŞİTLİKÇİ ERKEKLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM'

CHP Kadın Kolları Başkanı Asu Kaya, Vahap Seçer'in göreve geldiğinden bu yana kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı kesimlere dair ne yapılması gerekiyorsa, belediyenin imkanları neye yetiyorsa onu yaptığını ifade etti.

Kaya, "Gittiğimiz sahildeki o kafede belediyenin işletmeciliğini yaptığı kafede çalışan işte o Yörük kadınlar, Bir yandan ekmek açan, sıkma yapan bir yandan o kurutulmuş meyveleri paketleyen kadınlar, yüzünde gülümseme eksik olmayan kadınlar. Sonra ardından gittiğim markette kooperatif marketinde Şırnak'tan tutun Hatay'a kadar İzmir'e kadar tüm o kadın kooperatiflerinden alıp İnsanlara, pazara, sunuma arz ettiği o ürünleri de gördükten sonra başkanım çok teşekkür ediyorum. Bu memleketin, bu yurdun, Türkiye'nin, tüm kadınları adına siz eşitlikçi erkeklere çok teşekkür ediyorum." dedi.

VAHAP SEÇER: BU PARA SİZİN, SİZİN VERGİLERİNİZ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise konuşmasında, belediyeciliğin sadece altyapı ve hizmet projeleri ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda sosyal belediyecilik anlayışının da ön planda olduğunu vurguladı. Seçer, "Biz herkese dokunmaya çalışıyoruz, doğumdan ölüme kadar her bireyin yanında olmaya devam edeceğiz. Belediyecilik bu. Bu para sizin, sizin vergileriniz. Bu para sizin, biz aracıyız." diyerek, hizmetlerinin tüm Mersin halkına eşit ve adaletli bir şekilde sunulduğunu dile getirdi.

'İKTİDAR KİMSESİZLERİ KİMSESİZ BIRAKTI'

Biz Türkiye’yiz. Mersin küçük Türkiye. Türkiye’nin iz düşümü. Biz bıkmadan, usanmadan çalışacağız. İktidar kimsesizleri kimsesiz bıraktı. Biz kimsesizlerin kimsesi olacağız, oluyoruz, olmaya da devam edeceğiz. Atatürk’ün dediği gibi; Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir. Biz de Atatürk’ün yolunda gidiyoruz. Onun dediğini diyeceğiz, onun uygulamalarını hayata geçireceğiz. Daha güzel bir ülkede yaşayacağız, insanlara ayırmayacağız, insanları soymayacağız. Yolsuzluklarla, ayrımcılıkla mücadele bizim düsturumuz olacak. Biz Mersin olarak güçlüyüz Mersinliler. Biz güçlü bir memleketiz bunu unutmayın." diye konuştu.

'DERİN YOKSULLUK ALTINDA İNLEYEN İNSANLARA HİZMET EDEN YEREL YÖNETİMLERDİR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek de konuşmasında, CHP’nin yerel yönetim seçimlerindeki başarısına dikkat çekerek, “Artık 2019 yılından beri Türkiye'de artık iki tane merkezden bahsedebiliriz. Ülkeyi yanlış yöneten iktidarın oluşturduğu Ankara ve onun yanlış politikaları yüzünden acı çeken, yoksulluk çeken, fakirleşen ve giderek derin yoksulluk altında inim inim inleyen, insanlara hizmet eden yerel yönetimler” dedi.

Zeybek, Seçer'in CHP'nin ilkelerine uygun bir yerel yönetim anlayışı uyguladığını belirterek, "Bugün burada açılacak olan sosyal politikalar ofisi tam da bizim söylediğimiz yerel yönetim anlayışımızın merkezini oluşturuyor." dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GERİ GELENE KADAR MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Zeybek sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"Bugün Türkiye’de 60 bin çocuk, farklı günlerde 100 bin çocuk CHP’nin açtığı kreşlerden yararlanıyor. 100 binlerce öğrenciye burs veriyoruz. Bunlar artarak devam edecek. Ülkeyi yöneten iktidarın yanlış politikaları yüzünden belediye gelirlerini daraltmak, kesinti miktarlarını artırmak, yurt dışından alınacak her türlü hibe ve kredilerin engellenmesine rağmen kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanacağız.

İnsanlarımızın çalışma yaşamına katılmasıyla ilgili her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bu derin yoksullukta en büyük ıstırabı çeken kadınlarla dayanışmayı, şiddet gören kadınlarla, her türlü tacizi gören kadınlarla dayanışmamızı güçlendireceğiz ve İstanbul Sözleşmesini yeniden geri getirene kadar mücadelemizden asla geri adım atmayacağız.”

Sosyal Politikalar Ofisi, yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadele konusunda önemli projeleri hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN