Van Gölü'ne giren sarışın oluyor

Van Gölü'ne giren sarışın oluyor

Van Gölü'nün sodalı suyu, yaz mevsiminde göle giren çocukların saçlarını sarartıyor. Gölde yüzen çocuklar, saçlarının sararmasından memnunken, uzmanlar güneş yanıklarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün kıyı şeridi yaz aylarında çocukların serinlemesine ve eğlenmesine yardımcı oluyor. Göle giren çocukların saçları sodanın etkisiyle bir süre sonra sararmaya başlıyor.

9798364.jpg

Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka Mahallesi'nde gölde yüzen çocuklar, bu durumun gölün sodalı suyundan kaynaklandığını söylerken, mahallelilerden Ekrem Tan, gölde yüzen tüm çocukların saç ve kaşlarının yazın sarardığını, kışın eski rengine döndüğünü söyledi.

9798360.jpg

'SAÇI KIZIL OLANLARIN DAHA KIRMIZIYA DÖNEBİLİR'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, Van Gölü'nün sodalı suyunun yaz aylarında cilt ve saç üzerinde etkili olduğunu belirtti.

9798359.jpg

Prof. Dr. Özkol, "Göle giren özellikle yağlı ciltler, bundan etkilenir. Gölün sodalı suyu, cildin ölü tabakasını alır. Dolayısıyla çocukların sık aralıklarla göle girmeleri, onların saçlarını sarartıyor. Çünkü bir açıcı etki yapıyor. Sodanın açıcı etkisi güneşle; bir de buranın rakımı da yüksek olduğu için saçları sarartıyor, özellikle yatkın olan çocuklarda. Tam esmer çocukların değil, biraz daha kumral çocukların saçları daha da sarıya, saçı kızıl olanların da daha da kırmızıya dönebilir" dedi.

9798367.jpg

'SAÇLAR SARARSIN AMA VÜCUTLAR YANMASIN'

Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, Van Gölü'nün sodalı suyunun saçları sarartmasının geçici olduğunu ve kışın saçların eski rengine döndüğünü söyledi.

Ancak asıl önemli olanın çocukların vücudunu güneşten korumak olduğunu belirten Prof. Dr. Özkol, "Buranın rakımı çok yüksek. Gölde yüzen çocuklarımız mümkünse yanmasınlar, buna dikkat etsinler. Çünkü güneşin etkisiyle her bir yanık, deri kanseri riskini de artırır. O açıdan saçları sararsın ama vücutları yanmasın. Önlem almaya da gerek yok. Çünkü buranın çocuklarının saçlarının sararması, çoğunun da hoşuna gidiyor. Doğu Anadolu halkı için sarı saç, kıymetlidir. O açıdan saçlarının sararmasını isteyen çocuklar, yaz boyu göle giriyor" diye konuştu.

9798362.jpg

'BU DURUMDAN MEMNUNUZ'

Yaylıyaka Mahallesi'nde yaşayan 4'üncü sınıf öğrencisi Semih Gök (11), yaz tatili başlayınca her gün Van Gölü'ne girdiklerini ve saçlarının sararmasından memnun olduklarını söyledi. Gök, "Yaz tatili başlayınca Van Gölü'ne girmeye başlıyoruz. Her gün, gölde yüzüyoruz. Bu durum, saçlarımızın sarı olmasına neden oluyor. Bu durumdan da memnunuz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN