Türkiye'nin en büyük tarım alanında hasat dönemi geldi çattı. Günün ilk ışıkları ile başlayan hasat ürününe tescil verildi milyonlar cebe indirildi. Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.
Türkiye'nin en büyük 3 ekilebilir tarım alanına sahip olan Muş Ovası'nda 3668 dekarlık alanda lahana üretimi yapılmaktadır. Kent ekonomisine 120 milyon TL katkı sağlayan lahana hasadı merkeze bağlı Bağlar Mahallesi'nde üreticinin yüzünü güldürdü. Günün ilk ışıkları ile gözünü tarlada açan işçiler ise topladıkları ürünleri başta İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. Lahanadan yapılan Türk Patent ve marka kurumunca tescillenerek coğrafi işaret olan Muş corti aşı ve corti turşusu kış aylarında sofraların vazgeçilmez ürünleri arasında yerini aldı.
KENTİN GEÇİM KAYNAĞI OLDU
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, şehrin önemli bir kaynağının lahana üretiminden sağlandığını dile getirdi. Muş'ta hem tarımsal hem de hayvansal kapasitenin yüksek olduğunu vurgulayan Mehmet Gün, eskiden beri beyaz lahana olarak tahammül edilen kelemin Muş şehri için yerel bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Halk arasında teveccüh görülen ürünlerin başında gelen beyaz lahananın 2023 yılında katma değeri yüksek ürünler arasında yerleştiğini belirten Gün, “3 bin 198 dekarlık alanda yetiştirilmiştir, ondan da 10 bin ton gibi bir rekolte elde edilmiştir. Bunun için de hem Muş ilimizdeki vatandaşların teveccühü hem de dış pazarlarda özellikle Adana, Diyarbakır, İstanbul, Bursa gibi yerlerde pazarlanması için de bu yıl ekimi daha fazla yapılmıştır. 2024 yılında 3 bin 368 dekarlık bir alan da ekilmiştir. 11 bin 888 ton rekolte beklenmekteyiz. Bu da ilimize 120 milyonluk katkı sağlayacağı demektir” ifadelerini kullandı.
10. AYDA HASAT EDİLİYOR
Türkiye'de sevilen yiyeceklerin başında gelen lahananın 30 yıldır üreticiliğini yapan Adnan Sönmez, ilkbaharda ekilen ürünlerin 10. aydan itibaren hasat edilmeye başladığını aktardı. Bu sene verimin son derece yüksek olduğunu belirten Sönmez, yaz döneminde 6 kere su verildiğinin altını çizerek tarlada tanesinin 70 TL'den satışa çıkarıldığını aktardı. Lahana yetiştirmek için çok emek verdiklerine ifade eden Sönmez, Bingöl, Elâzığ, Bitlis, Batman ve Şırnak gibi çevre illeri lahana satışı gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.