O ürünü üreten Türkiye'nin ilk ve tek fabrikası! Türkiye bu basit ürün için yüzde 100 dışa bağımlıydı! Diyarbakır'da harekete geçildi. İlk kez Türkiye'de üretilmeye başlandı. Dışa bağımlılık sona eriyor, artık Diyarbakır'da üretiliyor...
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde Türkiye’nin ilk ve tek ipek iplik fabrikasının temelleri, 2008 yılında atıldı. Makine alımı ve inşaat süreci 2008-2013 yılları arasında devam etti. Bu önemli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası’nın koordinasyonu ile Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi.
İLK KEZ TÜRKİYE’DE ÜRETİLİYOR!
Kulp Koza Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mizbah Çaçan, fabrikanın kuruluş sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. 2014 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle faaliyete geçtiklerini belirten Çaçan, “Tesisimizde ipek iplik üretimi yapıyoruz ve Türkiye’deki halıcılara ham iplik tedarik ediyoruz. Ülkemiz, ipek ameliyat ipliği konusunda yüzde 100 dışa bağımlıydı. Katma değerli ürün üretmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın SEECO Projesi'ne başvurduk. Projemiz kabul edildi ve şu anda makinelerimiz test aşamasında. Aynı zamanda ruhsatlandırma için Tarım ve Orman Bakanlığı’na da başvurduk. Veteriner hizmetlerinde kullanılacak ipek ipliği üretimi yapıyoruz. Bu ürün, Türkiye'de ilk kez bizim tesisimizde üretiliyor" dedi.
TÜRKİYE’NİN TEK İPEK İPLİK FABRİKASI
Kulp ilçesi, Türkiye’nin toplam yaş koza üretiminin yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyor. Mizbah Çaçan, “Bulunduğumuz bu ipek fabrikası, ülkemizdeki tek ipek iplik fabrikasıdır. Şu anda işletmemizde 22 kişi çalışıyor ve bu çalışanların yarısı kadın. 800’e yakın yaş koza üreticimiz de bu zincirin bir parçası” şeklinde konuştu.
Fabrika çalışanlarından Hasibe Gülsüm ise 14 yıldır fabrikada çalıştığını belirterek, “Bir aydır ameliyat ipi çıkartıyorum. Bu makinede çalışıyorum. İnce iplik 8, kalın iplik 16 makara ile üretiliyor. Burada çalışarak ailemizi geçindiriyoruz” ifadelerini kullandı.