İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 20 gün sonra Ailağa'da olması beklenen gemiyle ilgili “Çöplük olmak istemiyoruz. O gemi gelirse herkes ne yapacağımızı görecek.” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aliağa’ya söküm için yola çıkan asbestli Nae Sao Paulo gemisine ilişkin konuştu.
Yaşananların tek nedeninin 'kâr hırsı' olduğunu belirten Tunç, "Ama şunu biliyoruz ki emperyalist güçler 100 yıl önceki gibi çizmeleriyle işgal etmiyorlar artık. Tohumlarıyla işgal ediyorlar. Zehirli atık taşıyan çöpleriyle işgal ediyorlar. Biz de 100 sene öncesinde olduğu gibi atalarımızın yaptığını yapıp bu işgale direneceğiz. Bunu kabul etmeyeceğiz" diyor. dedi.
'BİZİM BU GEMİYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'
halktv.com.tr yazarı İpek Özbey'e konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Gemi olma özelliklerini tamamen kaybetmiş, yüzdürülerek getirilen bir kargo, içi zehirli atıklarla dolu bir çöp bu. Ama biz dünyanın çöplüğü olmak istemiyoruz" dedi.
"Dünyada bu işi yapan üçüncü büyük ülke konumundayız; Hindistan ve Bangladeş’ten sonra" diyen Soyer'in açıklamaları özetle şöyle:
"Yetkililer bize ve kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapmadı şu ana kadar. Gemi geldiğinde kontrol edeceğiz, bir sıkıntı varsa geri göndeririz, gibi bir açıklama yaptılar. Geminin içinde 9,6 ton asbest olduğunu iddia ettiler. Fakat geminin ikizi Clemenceau’nun sökümünde 760 tondan fazla asbest, diğer atıklarla beraber bin 500 tonun üzerinde zehirli atık çıktığını biliyoruz. Bu gemi de onun ikizi.
Bu gemi gelirse İzmir’i ayağa kaldıracağız. Bu kabul edilebilir bir durum değil İzmir için. Bu zaten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak benim asli görevim. Bu geminin bu şehre zarar vereceğini, o sökümde çalışan işçilerin sağlıklarına zarar vereceğini biliyoruz.
Bu geminin ikizini sökmeyi Hindistan reddetmişti, sonra o gemi İngiltere’de söküldü. O geminin İngiltere’de sökebilmesinin nedeni de kapalı havuzlar, başka bir teknolojiyle söküm yapılıyor orada. Sao Paulo daha önce nükleer denemelere katılmış bir Fransız savaş gemisi. Bizim bu gemiyi kabul etmemiz mümkün değil.
O zaman ne yapacağımızı herkes görecek. Biz o geminin gelmemesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Eğer gelirse de o gemiyi geri göndermek için ne gerekiyorsa da yapacağız."