Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen ürünler dikkat çekerken bu ürünün şifası yalnızca Adanalıları buluyor. Adana'da yaşayanların yakından bildiği bu ürün hem kolesterolü hem de tansiyonu dengeliyor. Hasadı başladı 150.000 ton rekolte bekleniyor.
Türkiye'nin soya ihtiyacının büyük bir bölümü Adana'nın verimli topraklarından geliyor. Soya hasadına başlayan Adanalılar bu yıl bereketli bir sezona giriş yaptı. Hem kolesterolü düşüren hem de tansiyonu dengeleyen harika bir ürün olarak bilinen soya, çoğunlukla Adana'da yetiştiriliyor. Türkiye genelinde Bu yıl 150.000 ton rekolte beklentisi bulunurken bu rakamın büyük bir kısmı Adana'dan karşılanacak.
220 BİN DÖNÜMDE YETİŞTİRİLİYOR
Tansiyon hastalarının sıklıkla önerilen ürünlerin başında gelen soya yüksek protein içeriği sayesinde sağlıklı beslenmenin de temelini oluşturuyor. Türkiye genelinde 340.000 dönüm arazide yapılan soya tarımının çoğunluğu Adana'dan karşılanıyor. Adana'da 220.000 dönüm alanda yetiştirilen mucizevi bitki vejeteryan ve veganlar içinde protein deposu olarak görülüyor. Bitkisel bazlı protein kaynağı olmasının yanı sıra sağlık açısından sağladığı faydalarla da öne çıkan soya sindirimi kolaylaştırırken kalp sağlığını da korumaktadır.
KİLOSU 15 TL'YE SATILIYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Hasat sırasında soya için prim desteği istediğini belirtti. 10 yıldan daha fazla bir süredir soya desteğinin 60 kuruş olduğunu dile getiren Doğan, bu yıl kilogram başına 80 kuruş destek sağlandığını söyledi. Ayçiçeği için 2 lira 25 kuruşluk destek sağlandığını belirten Doğan, “Soya fiyatları 14-15 lira arasında değişiyor. Verim olarak da dönüme 500-550 kilogram verim bekliyoruz. Desteğin arttırılmasını istiyoruz.” dedi.
PROTEİN AÇISINDAN ZENGİN
Soya birçok farklı faydayı beraberinde getirirken özellikle yağı çıkarıldıktan sonra besleyici bir ürün haline dönüşmektedir. Protein açısından çok zengin bir ürün olarak bilinen soya daha çok gıda sanayinde kullanılıyor. Çok ürünün ham maddesi olarak soyanın kullanıldığını ifade eden Doğan, destek verilmediği durumlarda ekim alanlarında artış yaşanmayacağını da vurguladı.
Doğan, “Soya, bizim için olmazsa olmaz bir üründür. Biçerdöverle hasat yapılan soyanın arkasından çıkan saplar dahil balya yapılıp hayvanlara yem olarak kullanılmakta. Aynı zamanda soya, ekildiğinde toprağımıza azot bırakmakta ve toprağımızın ileriki ekimlerinde verimi arttırmakta.” sözlerini dile getirdi