Sapanca Gölü alarm veriyor: Su seviyesi kritik

Sapanca Gölü alarm veriyor: Su seviyesi kritik

Sakarya ve Kocaeli'nin hayat damarı olarak nitelendirilen Sapanca Gölü, son 50 yılın en kurak dönemini geçiriyor. Yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle gölde son iki ay içinde yaklaşık 60 metrelik bir çekilme meydana geldi. Günden güne küçülen göl, bölgedeki su kıtlığını daha da derinleştiriyor.

Kocaeli ve Sakarya'nın incisi Sapanca Gölü, tarihinin en büyük kuraklık felaketiyle karşı karşıya. İki ay öncesine kadar suyla kaplı olan kıyıların yerini şimdi otluk alanlar alırken, havadan çekilen görüntüler gölün hızla küçüldüğünü gözler önüne serdi.

Son 50 yılın en kurak dönemini yaşayan Kocaeli'nde, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde seyretti. Yuvacık Barajı'nın doluluk oranı yüzde 48'e düşerken, Namazgah Barajı'ndaki su seviyesinin de kritik seviyeye ulaşmasıyla Sapanca Gölü'nden su almaya başlandı. Bu durum, gölün hızla çekilmesine neden oldu.

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, 31.12 metreye kadar geriledi. Bu durum, bölgedeki tarım, turizm ve ekosistem için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Gölün çekilmesiyle birlikte yer altı su kaynakları da azalırken, sulak alanlar yok oluyor ve biyolojik çeşitlilik kaybı yaşanıyor.

Bölge halkı, kuraklıkla mücadele için daha etkin önlemler alınmasını talep etti. Uzmanlar ise iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını ve su kaynaklarının korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN