Manisa’daki Spil Milli Parkı Osmanlı yadigarı yılkı atlarına ev sahipliği yapıyor. Parkı ziyaret edenler yılkı atlarına yoğun ilgi gösterirken, yılkı atları da bölgede özgür yaşamın keyfini sürüyor…
Manisa'nın doğal güzellikleri ve endemik bitki örtüsüyle ünlü Spil Milli Parkı, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen yılkı atları ile dikkat çekiyor. Son dönemde, bu özgür yılkı atlarının dron ile havadan görüntülenmesi, doğaseverlerin ilgisini çekti.
OSMANLI DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE GELEN YILKI ATLARI
Manisa'nın Spil Milli Parkı, Osmanlı döneminde şehzadeler için sağlıklı ve nitelikli atların seçilmesi amacıyla kullanılıyordu. Bu süreçte, Spil Dağı'nın Atalanı mevkisinde doğaya bırakılan atlar, zamanla bölgenin yaban hayatına dâhil oldu. Günümüzde, Spil Dağı'nın 1517 rakımlı zirvesinde, 120’den fazla endemik bitki çeşidini barındıran bu milli parkta, yılkı atları özgürce dolaşıyor.
SAYILARI 1000’E ULAŞTI
Spil Milli Parkı'ndaki yılkı atlarının sayısı günümüzde 1000'e ulaştı. Bu atlardan 400'ü milli park sınırları içinde yaşarken, diğerleri yamaç paraşütü pisti, seyir tepesi yakınları, Ayvacık ve Turgutalp mahalleleri çevresinde bulunuyor. Dron ile yapılan havadan görüntülemeler, bu atların geniş doğal yaşam alanlarını ve özgür yaşamlarını gözler önüne serdi.
DOĞANIN İÇİNDE YILKI ATLARIYLA ETKİLEŞİM
Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü tarafından sağlanan su ve yem desteği ile yılkı atlarının bakımı düzenli olarak yapılıyor. Ayrıca, milli park ziyaretçileri, bu atlara elleriyle yem vererek onlarla etkileşimde bulunabiliyorlar. Bu durum, hem atların hem de ziyaretçilerin doğal yaşamla olan bağlarını güçlendiriyor.