Hititler dönemine ait olan 3 bin 500 yıllık göl kurudu! O ilimize kara haber! Hitit kralının baharı karşılamak için kullandığı gölü sazlıklar kapladı. Derinliği 7 metreydi...
Sivas’ın Altınyayla ilçesinde yer alan ve Hititler dönemine ait olan Suppitassu Gölü, uzun yıllar boyunca tarihi ve kültürel önemiyle dikkat çekmiş bir su kütlesiydi. Ancak, son dönemlerde yaşanan iklim değişiklikleri ve yağış eksikliği nedeniyle göl tamamen kuruyarak sazlıklarla kaplandı.
3 BİN 500 YILLIK TARİH VE KÜLTÜREL ÖNEMİ
Suppitassu Gölü, Hitit kralının 3 bin 500 yıl önce baharı karşıladığı ve arınmak için kullandığı bir alan olarak biliniyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu göl, Sarissa Antik Kenti yakınlarında bulunuyor. Geçmişte, gölde düzenlenen şenlikler ve tapınaklar bu bölgenin önemini artırmıştı. Alman bilim insanları tarafından incelenen göl, bir dönem yaklaşık 7 metre derinliğe sahipti.
Son yıllarda kuruma belirtileri göstermeye başlayan Suppitassu Gölü, 1977 yılında başlayan kazı çalışmaları sırasında tekrar gündeme geldi. Şu anda sazlıklarla kaplanmış olan göl, bakımsız ve sahipsiz bir durumda. Gölün yeniden su tutması, gelecekte yağışların artmasına bağlı olarak bekleniyor.
'BURASI SAHİPSİZ, BAKIMSIZ BİR ŞEKİLDE KURUDU'
Hüseyin Boran, gölün turizme açılması ve korunması gerektiğini vurguladı. Boran, “Bu göl 1977 yılında başlayan Sarissa kazılarının ardından bulundu. Suppitassu Gölü’nde bir tapınak varmış ve şenlikler yapılırmış. Kral, Çorum’dan buraya geldiğinde şehre uğramadan önce buraya geliyor. 3 bin 500 yıllık bir tarihi var. Kral önce buraya geliyor, şenliklere katılıyor, daha sonra da şehre iniyor. Kralın tahtı da orada. Hâkim bir tepede ayrıca tapınak var. Oraya geçtiğinde ilçenin tamamını görüyor. Karşısında nöbetçi kulübeleri vardı. Zamanla yok oldu. Kazı yapılırken Almanlar geldi. Bot ile girdiler ve 6 buçuk metre dolduğunu söylediler. Burası sahipsiz, bakımsız bir şekilde kurudu. Sarissa’nın ve bu gölün turizme açılmasını istiyoruz” dedi.