Kış gelmeden hazırlanıyor, Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yapılıyor! Yapımı 2 gün sürüyor, herkes eve stok yapıyor

Kış gelmeden hazırlanıyor, Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yapılıyor! Yapımı 2 gün sürüyor, herkes eve stok yapıyor

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bilinen ve kış aylarında sıklıkla tüketilen o üründe kazanlar kaynamaya başladı. Aydın'ın önemli üretim merkezleri arasında yer alan Beşparmak Dağları eteklerinde bulunan Bağcılar Mahallesi'nde, Koçarlı ailesinin kış telaşı başladı. Odun ateşleri yakıldı şifalar kaynamaya başladı. 2 gün boyunca sürecek üretim telaşı için kollar sıvandı. İşte tüm detaylar…

Yalnızca Aydın'da değil Türkiye'nin farklı yerleri ve Ege Bölgesi'nde sıklıkla yapılan pekmez üretimi ailelerinde geçim kaynağı oluyor. Bağcılar Mahallesi'nde üzüm pekmezi yapmak için kolları sıvayan Koçarlı ailesi, her sonbaharda olduğu gibi bu yılda pekmez üretimini geleneksel yöntemlerle sürdürüyor.

DEDEDEN KALMA YÖNTEMLER UYGULANIYOR

Bağcılar Mahallesi sakinlerinden Adem Yağcıoğlu, kuraklık nedeniyle üzüm rekoltesinde düşüş olduğunu ve bunun pekmez üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Dedelerden ve ninelerden kalan geleneğin sürdürüldüğünü ifade eden Yağcıoğlu, her yörenin pekmezinin kendine has özellikler taşıdığını ve tamamen organik olarak üretiminin yapıldığını söyledi. Bağcılar Mahallesi'nde üretilen ürünleri işaret eden Yağcıoğlu bölgenin en iyi aromasının da buradan çıktığını vurguladı.

Aydın'da pekmez ocakları tütmeye başladı

KİLOSU 300 TL'DEN SATILIYOR

Pekmez üretiminin geçtiğimiz yıla kıyasla maliyetinin arttığı belirtilirken bu yıl kilosunun 250 ile 300 TL arasında satıldığı belirtildi. Pekmez üretimi hızlanırken belgeselciler ve fotoğraf sanatçıları da kamerasını aldığı gibi soluğu Bağcılar Mahallesi'nde aldı.

pekmez ile ilgili haberler - Marmaris Yeni Sayfa | Marmaris Haber, Marmaris Gündem

Taze üzüm ve ihraç şansı bulunmayan kuru üzümlerin değerlendirilmesi ve kazanç sağlaması için pekmeze dönüştürüldüğü belirtilirken keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da pekmez yapılabildiği aktarıldı. Yüksek şeker içeriğine sahip olan pekmezin iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olduğu belirtilirken kalsiyum, Demir potasyum ve magnezyum gibi mineralleri içerdiği de vurgulandı. Pekmezin yapıldığı meyveye göre besin içeriğinin de değiştiği söyleniyor.

Geleneksel Pekmez Üretimi Başladı - Marmaris Yeni Sayfa | Marmaris Haber, Marmaris Gündem

PEKMEZİN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerisinde bulunan fenolik bileşikler sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.
  • Hücresel hasarı azaltarak serbest radikallerle savaşır.
  • İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Doğal şeker sayesinde hızlı enerji sağlar.
  • Sporcular ve enerji gereksinimi fazla olan kişiler tarafından tercih edilir.
  • Pekmez B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır
  • Kan yapımını arttırır.
  • Süt ve süt ürünlerinden sonra en iyi kalsiyum kaynağıdır.
  • Kemik gelişimini destekler ve vücut direncini arttırır.
  • Meme çağındaki küçük çocukların kilo alımını destek sağlarken iştahsızlık ve halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır.
  • Egzama, sedef, akne ve diğer cilt problemleri tedavisine destek sağlar.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Günlük tatlı ihtiyacını karşılar

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN