‘Karadeniz’in Efes’inde çalışmalar bitti! Türkiye oraya akın edecek: Ziyarete açılıyor

‘Karadeniz’in Efes’inde çalışmalar bitti! Türkiye oraya akın edecek: Ziyarete açılıyor

‘Karadeniz’in Efes’inde çalışmalar bitti. 2025 yılında turizme açılmasıyla birlikte artık Türkiye oraya akın edecek. İşte, özellikle tarih meraklılarını heyecanlandıran o eşsiz antik kent…

ESMAGÜL KOÇAK

Düzce’de yer alan ve “Karadeniz’in Efes’i” olarak bilinen Prusias ad Hypium antik kentinde, 5 yıldır süren kazı çalışmaları sona erdi. M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan bu eşsiz antik kent, 10 bin kişi kapasiteli tiyatrosuyla ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. 2025 yılında turizme açılması planlanan bu antik şehir, tarih ve arkeoloji meraklılarını heyecanlandırıyor.

prusias-2.jpg

TARİHİ YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Kazılar sırasında ortaya çıkan yapılar, bölgenin binlerce yıllık geçmişini gün yüzüne çıkardı. Prusias ad Hypium’da yer alan tiyatro, Yunan mitolojisinin tanrı Apollon ve zafer tanrıçası gibi figürlerinin bulunduğu kabartmalar ve aslanlı mozaik gibi önemli buluntulara ev sahipliği yapıyor. Özellikle Medusa heykel başı, grotesk figürler ve tonoz yapılarıyla kent, dikkat çeken bir turizm destinasyonu haline gelmeye aday.

prusias-1.jpg

PRUSİAS AD HYPİUM’DA RESTORASYON SÜRÜYOR

Kazı çalışmalarının tamamlandığı bu antik kentte, restorasyon çalışmalarının da büyük oranda tamamlandığı bildirildi. Prof. Dr. Musa Kadıoğlu’nun açıklamalarına göre, antik kentin tiyatrosu Batı Karadeniz’in en iyi korunmuş yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Bu büyük tiyatronun 2025 yılında turizme açılması hedeflenirken, yapılan restorasyon projeleriyle ziyaretçilerin bu alanı daha iyi keşfetmesi amaçlanıyor.

prusias-3.jpg

PRUSİAS AD HYPİUM’UN EFSANELERİ VE ARKEOLOJİK DEĞERLERİ

Kazı sırasında bulunan Dionysos Kült Mekanı’nı yansıtan buluntular, Büyük İskender’e ait heykel başı ve Yunan mitolojisine ait figürler arkeologlar arasında büyük heyecan yarattı. Antik kent, sadece Batı Karadeniz’in değil, tüm Anadolu’nun en iyi korunmuş tiyatrolarından biri olarak dikkat çekiyor.

prusias-4.jpg

Prusias ad Hypium, 2025 yılı itibarıyla Türkiye'nin yeni turistik cazibe merkezlerinden biri olacak. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle yerli ve yabancı turistleri kendine çekecek olan bu antik şehir, Türkiye turizmine yepyeni bir soluk getirecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN