İstanbul'u fare ve yılanlar bastı! Uzmanlardan tedbirli olun uyarısı, her yerden fırlıyorlar, nedeni ise...

İstanbul'u fare ve yılanlar bastı! Uzmanlardan tedbirli olun uyarısı, her yerden fırlıyorlar, nedeni ise...

Havaların ısınmasıyla birçok ilimizde görülen yılan popülasyonundaki artış İstanbul’da endişe verici durumda! Üstelik sadece yılan değil fareler de çoğaldı! İstanbul'u fare ve yılanlar bastı! Uzmanlar uyardı, her yerden fırlıyorlar! Yabani hayvan nüfusundaki artışın nedeni ise...

Son günlerde birçok ilimizde görülen yabani hayvanlar günlük yaşamı tehlikeye atacak seviyeye geldi. Özellikle İstanbul’un o ilçelerinde durum vahim! Yılan, fare, yarasa... Nüfusu gün geçtikçe artıyor.

İstanbul’un çeşitli bölgelerinde yılan, fare ve yarasa gibi yabani hayvan türlerinin artışı, vatandaşlar arasında tedirginlik yaratıyor. Uzmanlar, bu artışın sebebini sıcaklıkların yükselmesine ve artan çevre kirliliğine bağlıyor. İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, özellikle zamanında toplanmayan çöplerin yılan ve fare popülasyonunun hızla artmasına neden olduğunu belirtti.

ÇÖPLER TEHLİKEYİ ARTIRIYOR

İstanbul Gaziosmanpaşa'da yılan paniği

Esenyurt, Başakşehir, Arnavutköy, Avcılar ve Eyüpsultan gibi bölgelerde yılan ve farelerin sayısındaki artış, çevre kirliliğinin endişe verici boyutlara ulaştığını gösteriyor. Çetintaş, İstanbul’daki kontrolsüz çevre kirliliğinin bu durumu tetiklediğini ifade ederek, "Dereler kirletiliyor, insanlar çöplerini derelere, sokaklara atıyorlar. Aynı zamanda şu an Türkiye yoğun sıcaklıkla karşı karşıya. Sıcaklıkların üstüne kirlilik de eklenince tehlikeler artıyor. Farelerin en büyük avcısı yılanlardır. Fare popülasyonu arttıkça yılan popülasyonu da artıyor” dedi.

SICAKLIKLARIN ETKİSİ VE ÖNLEMLER

Artan sıcaklıkların ve kirliliğin hayvan popülasyonları üzerinde doğrudan etkili olduğunu belirten Çetintaş, İstanbul’daki nüfus yoğunluğunun da bu durumu körüklediğini belirterek “İstanbul'da yoğun bir nüfus patlaması var. Turizm ve yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye’ye gelmesiyle birlikte ciddi nüfus patlaması yaşanıyor. Bu patlamayla birlikte özellikle İstanbul’da hoyratça bir yaşam var. Aynı zamanda şu an Türkiye yoğun sıcaklıkla karşı karşıya. Sıcaklıkların artması da bu türlerin artışını çok fazla etkiliyor. Tabii sıcaklıkların üstüne kirlilik de eklenince tehlikeler artıyor. Bu hususta belediyeler yaz aylarında çok dikkatli olmalı” dedi.

İstanbul'da korkutan görüntü! Devasa fareler sokağı istila etti - Gündem Haberleri

YILAN VE FARELER ARASINDAKİ BAĞLANTI

Çetintaş, fare popülasyonundaki artışın, yılanların sayısında da artışa neden olduğunu belirterek “Farelerin en büyük avcısı yılanlardır. Fare popülasyonu arttıkça yılan popülasyonu da artıyor. Sadece yılanlar değil pek çok zararlı türde artış gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak yarasalarda da artış mevcut. Kirlilikten kaynaklı çöplerin etrafında sinekler oluşuyor, bu sinekleri de yarasalar yiyor. Yarasalar kuduz taşıdıkları için tehlikeli varlık olarak biliniyor. Hepsi birbirine bağlı hareket ediyor” dedi.

Çetintaş, İstanbul'un karadan ve havadan ilaçlanarak ve doğru şekilde temizlenerek bu sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizerek “Kirliliğin devam etmesiyle birlikte çeşitli hastalıklar da oluşabilir. Kirli denizlere çocuklar giriyor ve son zamanlarda çocuk hastalıklarında da artış söz konusu. Vatandaşlar dikkatli olmalı ve çevreyi kirletmemeli” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN