İstanbul'da bu dört mahalle, değerine değer kattı! Gayrimenkulu olan yaşadı

İstanbul'da bu dört mahalle, değerine değer kattı! Gayrimenkulu olan yaşadı

Türkiye'nin en kalabalık nüfusa sahip kenti İstanbul, deprem tehlikesiyle karşı karşıya. 20 milyon insanın yaşadığı Megakent'te, zemini sağlam olan mahalleler son yıllarda değerlendi. İşte, İstanbul'da en çok değerlenen ilçeler ve mahalleler...

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) Marmara Denizi'nden geçen kısmının kırılması halinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bu olası depremin en fazla etkileyeceği şehirler arasında İstanbul ilk sırada yer alıyor.

Haberglobal'de yer alan habere göre, gayrimenkul değerlerini ölçen Endeksa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 'İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi' raporunda 25 mahalledeki gayrimenkul piyasasını inceledi. Bu mahalleler arasında son 4 yılda en fazla değer kazananlar Pendik-Ertuğrul Gazi, Maltepe-Esenkent ve Üsküdar-Yavuztürk mahalleleri oldu.

4 yılda en az değer kazananlar ise Maltepe-Gülensu, Beşiktaş-Ortaköy, Beyoğlu-İstiklal ve Fatih-Kocamustafapaşa mahalleleri olarak belirlendi.

Kentsel dönüşümün gündemde olduğu mahallerde en fazla kira artışı Kadıköy-Fikirtepe mahallesinde olurken, en az kira artışı ise Pendik-Ertuğrulgazi mahallesinde yaşandı.

İSTANBUL'DA EN ÇOK DEĞER KAZANAN İLÇE VE MAHALLELER

PENDİK

Ertuğrulgazi mahallesi: 1980'li yıllardan itibaren gecekondu yapımının yoğun olduğu Ertuğrulgazi mahallesi, Eylül 2022'de kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştı. Aydos ormanına ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na da yakın konumuyla dikkat çeken Ertuğrulgazi mahallesi, yüzde 1283'lik artışla, 4 yılda ortalama satılık konut değeri nominal olarak en fazla artan kentsel dönüşüm bölgesi.

Satılık birim metrekare fiyatı 30 bin 851 TL/metrekare olan mahallede, 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 148; yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 31. 4 yıllık reel değer değişimi yüzde 178 olan Ertuğrulgazi'de satılık konut değerleri son bir yılda reel olarak ilçe 24 azalmış görünüyor.

MALTEPE

Esenkent mahallesi: Kentsel dönüşüm süreci toplu konut yapımlarıyla son yıllarda hızlanan Maltepe'nin Esenkent mahallesi, yüksek riskli bölgeler arasında 4 yılda satılık konut değeri nominal olarak en fazla artan ikinci bölge. Esenkent'te ortalama satılık konut değerleri 4 yılda yüzde 1010 artış gösterdi.

Satılık birim metrekare fiyatı 46 bin 872 TL/metrekare olan mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 146, yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 16. Mahallenin 4 yıllık reel değer değişimi ise yüzde 123.

Esenkent'in satılık konut piyasasındaki reel değişim, son bir yılda İstanbul'un diğer mahallelerinde olduğu gibi düşüşte. Satılık konut fiyatları son bir yılda reel olarak yüzde 33 düşüş gösterdi.

Gülensu mahallesi: Adalar manzaralı Gülensu, 4 yıl içerisinde satılık değeri en az artan bölge oldu. 4 yıllık satılık değer değişimi yüzde 394 olarak belirlenen Gülensu mahallesinde satılık birim metrekare fiyatı 30 bin 782 TL/metrekare.

ÜSKÜDAR

Yavuztürk mahallesi: Yavuztürk, satılık konutlarda 4 yılda en fazla nominal artış yaşanan üçüncü bölge. Bu süre zarfında satılık konut fiyatları yüzde 1003 artan Yavuztürk Mahallesi'nde, satılık birim metrekare fiyatı 43 bin 842 TL/metrekare.

Mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 265; yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 56. Dört yıllık reel değer değişimi yüzde 122 olarak kaydedilen Yavuztürk'teki satılık gayrimenkul fiyatları son bir yılda reel olarak yüzde 10 düşmüş durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN