İstanbul, Tekirdağ, İzmir için korkutan uyarı! 7 ve üzeri deprem bekleniyor... Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik açıkladı

İstanbul, Tekirdağ, İzmir için korkutan uyarı! 7 ve üzeri deprem bekleniyor... Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik açıkladı

Deprem uzmanlarından o illeri ilgilendiren önemli bir uyarı geldi. 7 ve üzeri şiddette bir deprem bekleniyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Tekirdağ'da düzenlenen "Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı"nda, deprem riski ve yapı güçlendirme konuları masaya yatırıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, Marmara Bölgesi için ciddi uyarılarda bulundu. Çelik, Tekirdağ'ın yapı stokunun mevcut depremlere hazırlıklı olmadığını vurguladı.

deprem2.jpg

MARMARA DENİZİ’NDE TEHLİKE BEKLENİYOR

Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, 1912 yılında meydana gelen büyük Şarköy depreminin üzerinden yüzyılı aşkın bir süre geçtiğini hatırlatarak, "Marmara Denizi'nde, 7'nin üzerinde bir depremin yaşanması bekleniyor. Ancak Tekirdağ'daki yapı stoku bu depreme hazır değil" dedi. Bu durumun yalnızca Tekirdağ ile sınırlı kalmadığını, Türkiye genelinde benzer risklerin bulunduğunu da belirtti. Çelik, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep gibi bölgelerdeki yapıların durumuyla Tekirdağ'ın durumunu karşılaştırarak, yapı teknolojilerinin genel olarak benzer olduğunu ifade etti.

deprem4.jpg

İSTANBUL DA RİSK ALTINDA

Çelik, İstanbul’un da bu tehlikenin dışında olmadığını, kentin depreme dayanıklı bir yapı stokuna sahip olmadığını vurguladı. Devletin bu konuda çaba sarf ettiğini ancak özellikle konutlardaki sorunların devam ettiğini kaydetti. Çelik, "Bu deprem sorununun çözülmeyen tek boyutu finansal boyut" ifadelerini kullanarak, maddi kaynakların yetersizliğine dikkat çekti.

deprem.jpg

DÜNYA ÇAPINDA DEPREM TEHLİKESİ

Tayvan’dan çalıştaya katılan Ulusal Deprem Mühendisi Dr. Keh-Chyuan Tsai, küresel ölçekteki deprem tehlikesi ve Tayvan’daki önlemler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Tsai, dünya genelindeki yapıların depreme karşı dirençli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sonuç olarak, Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik'in uyarıları, Tekirdağ, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde acil önlemlerin alınması gerektiğini gösteriyor. Yapı stoklarının güçlendirilmesi, olası depremler karşısında hayati önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN