İstanbul deprem vurmadan yıkılacak! Megakent için korkunç tablo: Onlarca uzman inceleme yaptı

İstanbul deprem vurmadan yıkılacak! Megakent için korkunç tablo: Onlarca uzman inceleme yaptı

17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümüne sayılı günler kala deprem konusu yeniden gündeme geldi. Yapıla incelemeler sonucunda korkunç tablo ortaya çıktı! İBB hızlı tarama ücretli mi? Deprem testi başvurusu nasıl yapılır? İstanbul deprem vurmadan yıkılacak...

İstanbul Belediyesi’nin 2020 yılında başlattığı Pera 2019 adındaki yöntemle binalara hızlı tarama testi desteği veriyor. Binlerce bina incelendi. Sonuçlar megakent için endişe verici. İstanbul’u deprem vurmadan İstanbul yıkılacak...

Deprem gerçeğiyle sürekli yüzleşmek zorunda kalan Türkiye’de, 17 Ağustos 1999 deprem felaketinin yıl dönümüne günler kala yapılan son incelemeler, özellikle İstanbul'daki bina güvenliği konusunda ciddi endişeleri yeniden gündeme getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile ortak yürüttüğü hızlı tarama testleri, kentteki çok sayıda yapının ciddi tehlike altında olduğunu ortaya koydu.

İSTANBUL'DAKİ TESTLER NE DURUMDA?

76 bin İstanbullu binasını test ettirmek için İBB'ye başvurdu – HABERETKİN

İBB, 2020'den bu yana İTÜ ile birlikte, “Pera 2019” adı verilen yöntemle kentteki binalarda ücretsiz hızlı tarama ile bina testi gerçekleştiriyor. İstanbul sakinleri, binalarının durumunu öğrenmek için İBB'nin web sitesinden başvuru yapabiliyor. Bu başvurular sonucunda ekipler, adreslere giderek incelemeler yapıyor.

Ancak şu ana kadar yapılan incelemeler, istenen sonuçları veremiyor. İncelemeye gidilen 114 bin binadan sadece 35 bininde test yapılabildi. Bunun nedeni, bina sahiplerinin büyük bir kısmının teste izin vermemesi. Yapılan testler ise İstanbul’daki binaların durumu hakkında korkutucu bir tablo sunuyor. Özellikle 1999 yılından önce inşa edilen yapıların yarısı, depreme karşı yüksek riskli kategorilerde yer alıyor.

İBB HIZLI TARAMA TESTİ NASIL YAPILIYOR?

Hızlı tarama testi sürecinde, binaların deprem güvenliği için çeşitli teknikler kullanılıyor:

  1. Kolon İncelemesi: Binaların belirli kolonlarının sıvaları kaldırılarak, betonun durumu ve demirlerin özellikleri inceleniyor.

  1. Demir Sayımı ve Konumu: Röntgen cihazları yardımıyla demirlerin sayısı, aralıkları ve konumları tespit ediliyor.

  1. Korozyon Ölçümü: Kullanılan demirlerin korozyon durumu ve diğer özellikleri inceleniyor.

İBB açıkladı: "İstanbul'da bin 556 bina her an çökebilir" - Medyascope

Bu incelemeler sonucunda binalar, deprem riskine göre beş farklı sınıfa ayrılıyor: A ve B düşük risk, C orta risk, D yüksek risk, E çok yüksek risk. D ve E sınıfı binalar için kapsamlı analizler yapılması öneriliyor.

YÜZLERCE BİNA KENDİ KENDİNE ÇÖKME RİSKİ TAŞIYOR

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, yapılan testler sonucunda incelenen 35 bin binanın 318'inin kendi kendine çökme riski taşıdığı belirlendi. Bunun yanı sıra 1.238 binanın deprem güvenliğinin hiç olmadığı tespit edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN