Sevilen lezzetleri arasında yer alıyor kış aylarında bolca tüketiliyor. Evlerin damlarında serilerek kurutulan ürünler Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Eskiden yalnızca kendilerine yaptıkları ürünler şimdilerde ticaretin nabzını tutuyor. İşte tüm detaylar…
Kilis'in yöresel lezzetleri arasında yer alan cevizli sucuk evlerin damına serilmeye başladı. Eskiden anneler tarafından üzümden elde edilen suyun kazanlarda kaynatılarak pekmez haline getirilmesi ile birlikte sucuk ve pestile dönüştüğünü belirten üreticiler artan nüfus nedeniyle artan talebe yetişmek için de bu işe ticarete döktüklerini söyledi.
KAZANLARDA KAYNATILIYOR
Eylül ayında hasadı başlayan üzümlerin sıkılması ile birlikte elde edilen üzüm suyunun büyük kazanlarda saatlerce kaynaması ile elde edilen pekmez ardından ipe serilmiş ceviz, fıstık ve bademe batırılarak güneşte kurutuluyor. Üzüm hasadının başlaması ile birlikte cevizli sucuk mesaisinin devam ettiğini belirten Kilis Ziraat Odası Başkanı Güven Özdemir, şehrin farklı yerlerinde hasadı gerçekleştirilen üzümlerin odun ateşinde kaynayan ocaklarda kıvamlı bir şekilde pekmez haline getirildiğini söyledi.
Bu yıl rekoltenin ve fiyatların düşük olması nedeniyle çiftçilerin alternatif ürün olan üzüme yöneldiklerini belirten Özdemir, üzüm suyundan farklı ürünler yapılarak para kazanmanın yollarının arandığını belirtti. Ceviz, badem ve fıstıkların sucuk haline getirilerek satışa çıkarıldığını aktaran Özdemir, “Üretilen üzümler, Türkiye’nin her tarafına gönderilmektedir. Bağ bozumu dediğimiz üzümün sonlarına geldik. Çiftçilerimiz daha önce kendi evlerini kışlık için hazırlarken şu anda tüm Türkiye’ye ilimizden sucuk gitmektedir’’ dedi.
TİCARET KAYNAĞI OLDU
Bağ bozumunu tamamlanması ile birlikte toplanan üzümlerin suyu da kazanlarda kaynamaya başladı. Pestil ve sucuk yapılan ürünlerin eskilerden anneler tarafından kış aylarına hazırlık olsun diye yapıldığını söyleyen Uğur Özmaya, eskiden yalnızca evlerde yapılan ürünlerin artan nüfus nedeniyle fazlasıyla talep gördüğünü aktardı.
Özmaya, “Şimdi ise artan nüfustan dolayı daha çok talep gördü ve biz de ticaretine adım attık. Güneş altında kuruyan sucuklar, kent merkezindeki iş yerlerine veriyoruz. Diğer bölgelerden arayan kişilere ise kargo yaparak gönderiyoruz. Eylül ayında zor şartlarda toplanan üzümler, makinada çekildikten sonra süzdürüyoruz ve daha sonra nişasta ile karıştırılıp büyük ocaklarda hazır hale getiriliyor ve daha sonra hapse dediğimiz ürün ortaya çıkıyor. İplere tek tek nakış gibi işlediğimiz badem, fıstık ve cevizi hapse ile birleştirerek güneş altında 3 ile 4 gün bekleterek kurumasını bekliyoruz’’ sözlerini dile getirdi.