Sultan 2’inci Abdülhamid’in emri ile Bolu Gerede’de 1882 yılında yaptırılan Gerede Saat Kulesi’nin 10 yıldır kayıp olan orijinal mekanizması, paslanmış halde bir depoda bulundu. Bir hurdacının çöp diye attığı şey dünyanın en değerlisi çıktı…
Türkiye’de saat tamirinin önemli isimlerinden olan Recep Gürgen, 1960’lı yıllarda daha 14 yaşındayken saatçi olan dayısının yanında, İstanbul Sirkeci’de saatlere ilgi duymaya başladı. Sultan Abdülhamid zamanında dedesi saray saatçisi olan Wolfgang Mayer’in yanında çıraklık ve kalfalık dönemlerini geçiren Gürgen, İstanbul Karaköy’’de Mayer’in de desteği ile açtığı atölyesinde bugün hala sayısız saate hayat veriyor. Topkapı ve Dolmabahçe saraylarındaki saatlerin hala bakım ve tamirat işlemlerini üstlenen Gürgen, son olarak Antalya’nın tarihi saat kulesinin saat mekanizmasını yenileyerek çalıştırdı.
Elinden sayısız saatin geçtiğini, hala eski saatlerin en detaylı bakım ve oranım işlerini yaptığı söyleyen Gürgen, saray saatçiliğinin son temsilcilerinden olduğunu belirtti. Çok sayıda çırak yetiştirdiğini, mesleğin ölmeyeceğinden emin olduğunu vurgulayan Gürgen, Bu türden meslekler aslında aile meslekleridir. Bütün aile buna yönelmez. Kabiliyet meselesidir. Ailemizden de 5-6 kişi var şu anda saatlerle ilgilenen. İhtiyaç duyulduğunda sana müracaat edilen bir meslektir" dedi.
Kendini saat tamircisi olarak tanıtan ancak tarihi ve nadir bulunan saatleri tamir edemeyen ve daha fazla arızalanmasına neden olanların sayısının her geçen gün arttığını aktaran Gürgen, "Ben yaparım ağabey' diyenlerin bu türden özel saatleri mahvettiğinden eminim. Yöneticiler, yaptırdıkları işi kime yaptırdıklarına bakmıyor. Bu işi bozduktan sonra, bozulduktan sonra yerine getirirsiniz ama yaralıdır. Bozulmuştur artık. Gerçek erbabını bulmadan bir işi vermek anlamsızdır" şeklinde konuştu.
SARAY SAATÇİSİ OLARAK TANINIYOR
Sektörde saray saatçisi olarak tanındığını, fakat kendisinin öncelikle saatçi olduğunu anlatan Gürgen, "Ben kendimi saatçi olarak tanımlarım. Saatçi olduktan sonra saraya gittim. Ben Alman ekolünden yetiştim. Bugün saraya gidin bakın, benim yetiştirdiğim isimler var" ifadelerini kullandı.
GEREDE’NİN KAYIP SAATİ DEPODAN ÇIKTI
Bolu Gerede’de ki Gerede Saat Kulesi’nde tamamlanan restorasyon sonrasında saat mekanizması için kendisine ulaşıldığını söyleyen Gürgen, 12 metre yükseklikte, çam ahşaptan kare prizma gövdesi olan saat kulesinin 1882’de Sultan 2’inci Abdülhamid’in fermanı ile Gerede Cumhuriyet Meydanı’na dikildiğini anlattı. 2014 Şubat ayında kulenin iki tarafına Gerede Belediyesi’nce LED aydınlatmalı kadran yerleştirilerek saatin çalışır hale getirildiğini söyleyen Gürgen, restorasyonun ardından mekanizmanın kaybolduğunu belirtti.
10 yıldır aranan mekanizmanın belediyenin çalışmaları sonrasında bir depoda paslanmış şekilde bulunduğunu söyleyen Gürgen, "Kuleyi restore ettik içinde bir çan var. Bu ne işe yarıyor?' diye sordular. Ben de bir çalar saat olduğunu anlattım. Ancak saat yerinde yoktu. 'Saat nerede?' dedim. Baktım elektrikli çalışan bir sistem var. İşin üzerine gittim. Birini getirdiler ve o da 'Sakın ben bunu hurdacıya vermiş olmayayım' dedi. 'Depoya gidelim' dedi. Gittik. Sökülen park ve bahçe malzemeleri, direkler vardı. Baktım ki saat orada duruyor. Çürümüş. O haliyle bulunca bile çok sevindim. Şimdi onu kurtaracağım" diye konuştu.
Belediye yetkilileri, Gerede Saat Kulesi’nin ahşap ve taş kısımları ile alakalı iyileştirme çabasında olduklarını ve saatin ilk dönemlerinde var olan mekanizmasının da bulunarak 1-2 ay içerisinde yerine takılarak çalışır hale getirileceğini açıkladı.