Hazinenin üzerinde yüzmüşüz! Antalya'da 3.600 yıllık büyük keşif, Akdeniz'in altından gün yüzüne çıkarıldı

Hazinenin üzerinde yüzmüşüz! Antalya'da 3.600 yıllık büyük keşif, Akdeniz'in altından gün yüzüne çıkarıldı

Türkiye’nin en önemli turizm şehirlerinden biri olan Antalya’da denizin altında büyük bir keşif yapıldı. 3 bin 600 yıllık geçmişe götüren bu keşif denizin altındaki sırları ortaya çıkardı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Antalya'nın Kumluca ilçesinde gerçekleştirilen heyecan verici su altı kazısında, 3.600 yıl öncesine ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Girit-Minos uygarlığına ait olduğu belirlenen bu nadir eser, bölgedeki tarih araştırmalarını derinden etkileyebilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Öniz’in liderliğinde sürdürülen kazılar, bu önemli keşifle büyük bir başarıya imza attı.

yeni-proje-32.jpg

BATIK GEMİ VE TARİHİ SÜRPRİZLER

Kumluca açıklarında yapılan kazılar, daha önce Trodos Dağları’ndan çıkarıldığı düşünülen bakır yastık külçelerini taşıyan batık geminin keşfi ile başlamıştı. Ancak, bu kez yapılan araştırmalarda, denizin 50 metre derinliğinde bulunan gümüş perçinli tunç hançer, tarihin derinliklerinden günümüze ışık tutuyor. Uzmanlar, hançerin Girit-Minos uygarlığına ait olduğunu ve batık geminin de Girit’e doğru yola çıktığı sırada battığını belirtiyor. Bu keşif, bölgenin antik tarihine dair önemli ipuçları sunuyor.

yeni-proje-33.jpg

SU ALTI KAZILARI: GELECEKTEKİ KEŞİFLERİN TEMELİ

2019 yılından bu yana Akdeniz’de devam eden su altı kazıları, bölgenin antik tarihini anlamak adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, bölgenin zengin tarihini gün yüzüne çıkarmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Bu bulgular, hem akademik çevreler hem de tarih meraklıları için büyük bir heyecan kaynağı olmaya devam ediyor.

ANTALYA’NIN SU ALTI KEŞİFLERİ, TARİHE IŞIK TUTUYOR

Kumluca ilçesindeki bu önemli keşif, Antalya’nın su altı araştırmalarındaki başarısını pekiştirirken, bölgenin tarihi zenginliklerine olan ilgiyi artırıyor. Gelecek dönemde yapılacak kazılar, bölgenin tarihine dair daha birçok gizemi açığa çıkarabilir.

yeni-proje-34.jpg

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından batığın ve hançerin görüntülerini paylaşarak, “Akdeniz’in derinliklerinden 3 bin 600 yıllık sır gün ışığına kavuştu. Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarında gerçekleştirilen su altı kazılarında Girit-Minos uygarlığına ait gümüş perçinli bir tunç hançer bulundu. Batık, sadece Türkiye’nin değil, dünya su altı arkeolojisinin de en önemli keşiflerinden biri olmaya aday. Akdeniz’in derinliklerinde saklı kalmış uygarlıkların izlerini gün yüzüne çıkaran esere titiz çalışmalar sonucu ulaşan Akdeniz Üniversitesi ve Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ekiplerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN