Hayvanlar ekiyor, insanlar topluyor! Erzincan'da hasat başladı, tatlıların olmazsa olmazına talep yağıyor

Hayvanlar ekiyor, insanlar topluyor! Erzincan'da hasat başladı, tatlıların olmazsa olmazına talep yağıyor

Hayvanlar tarafından ekimi yapılıyor insanlar ise keyfini çıkarıyor. Daldan tek tek toplanan ürünler Türkiye'nin dört bir yanında satışa çıkarılıyor. Herkesin severek tükettiği o ürünlerde hasat zamanı başladı. Tatlıların olmazsa olmazları arasında yer alıyor Erzincan'ın verimli topraklarında yetişiyor.

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişen ve çok sevilen kuruyemişler arasında görülen cevizde hasat dönemi başladı. Hayvanlar tarafından ekilen ürünler yıllar içerisinde kocaman ağaçlara dönüşürken insanlar tarafından toplanıyor. Erzincan'da ceviz hasadı başladı. Tatlıların olmazsa olmaz ürünleri arasında yer alıyor kimse tadına doyamıyor.

ERZİNCAN'DA CEVİZ HASADI BAŞLADI

İncecik kabuğu ve doluluk oranıyla diğer cevizlere oranla içlerinden ayrılan Erzincan cevizinde hasat zamanı geldi çattı. Toprağı altın Erzincan'da son yıllarda devlet desteği ve teşviklerle ceviz yetiştiriciliği de yaygın hale dönüştü. Sezonun gelmesi ile birlikte yüksek rakımlı daha köylerinde, dere kenarlarında ve tarlalarda yetişen cevizler tek tek toplanıyor.

İnce kabuğu ve doluluk oranıyla meşhur Erzincan cevizinde hasat zamanı

Erzincan'ın Kemah, Kemaliye, İliç, Üzümlü, Tercan ilçelerine bağlı dağ köylerinde karga, sincap ve bazı yaban hayvanlarının beslenirken toprağa bıraktı tohumlar zaman içerisinde kendiliğinden yetişen kocaman ceviz ağaçlarına dönüşüyor. Her yıl Ekim ayında dalından Koparılan ürünler Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

TAHTA MERDİVENLE TOPLANIYOR

Saçlarının boyu yaklaşık 10-15 metre yüksekliğe kadar ulaşırken vatandaşlar toplamak için tahta merdiven ve iplerden yardım alıyor. Köylüler ellerinde bulunan uzun sırıkları dallara vurarak cevizleri yere düşürüyor ardından tek tek kovalara dolduruluyor. Gruplar halinde yardımlaşarak çalışan köylüler cevizlerin yeşil kabuğundan ayırarak evlerin Toprak damlarında kuruması için seriyor.

Zorlu ceviz hasadı başladı - GENEL - Erzurum Pusula Gazetesi - Son Dakika Erzurum Haberleri Güncel Haberler

Güneş altında yaklaşık bir hafta boyunca bekletilerek nemi alınan cevizler ardından paketlenip çevre il ya da ilçelere gönderilirken toptan ya da perakende satış yapılması için gönderiliyor. Erzincan'ın Çağlayan beldesinde ceviz ağaçları bulunan öğretmen Murat Anlar, hasat mevsimi gelen ceviz ağaçlarını boş günlerinde köylülerle beraber topladıklarını söyledi.

Sırıkla tek tek dökülen cevizlerin toplandığını ifade eden Anlar, yaklaşık 10-15 gün güneşte kurutulacağını belirtti. Bu yıl toplanan cevizlerden memnun kaldıklarını ifade eden Anlar, “Cevizde geçen yıla göre biraz daha verim yüksek. Ağaçlarımız daha iyi tutmuş. Genel olarak ceviz hasadından memnunuz” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN