Günlerce doğada kaldı işçiliğin tüm detaylarını öğrendi! Şimdi evinin bahçesinde üretiyor, hobisine sipariş yağıyor

Günlerce doğada kaldı işçiliğin tüm detaylarını öğrendi! Şimdi evinin bahçesinde üretiyor, hobisine sipariş yağıyor

Eskişehir’de yaşayan 52 yaşındaki Varol Yavuz, gençliğinden beri doğaya duyduğu ilgiyi şimdi farklı bir boyuta taşıdı. Doğa sevgisini ahşap işleme tutkusuyla birleştiren Yavuz, şimdi evinin bahçesinde üretiyor, hobisine sipariş yağıyor…

Eskişehir’de, ahşap oymacılığına başlayarak hobisini gelir kapısına dönüştüren Varol Yavuz, evinin bahçesinde kurduğu atölyede İskandinav kültürüne ait kuksa (guksi) bardak üretimi yapıyor. 52 yaşındaki Yavuz, doğa sevgisini ahşap işleme tutkusuyla birleştiriyor.

DOĞAYLA İÇ İÇE BİR GEÇMİŞ

Gençlik yıllarından itibaren doğaya merak duyan Yavuz, arkadaşlarıyla birlikte birçok kamp ve doğa yürüyüşüne katıldı. Bu etkinliklerde doğada uzun süre kalan Yavuz, ağaç parçalarından kaşık, tabak ve bardak gibi gereçler işleyerek ahşap işlemeciliğine yöneldi. Yavuz, bu alanda 8 yıl önce başladığı çalışmalarda çeşitli bıçak türleri edinerek kendini geliştirdi.

eskisehirde-1.jpg

BAHÇESİNDEKİ DEPOYU ATÖLYEYE ÇEVİRDİ

Önceleri evinin balkonunda ahşap işlemleri yapan Yavuz, işleme aletlerinin artmasıyla ayrı bir alana ihtiyaç duydu. Evinin bahçesindeki depo alanını atölyeye çeviren Yavuz, burada kullandığı alanın genişlemesi sayesinde yeni cihazlar edinme olanağı buldu. Atölyesinde ustalaşan Yavuz, İskandinav kökenli kuksa bardaklarını, Göktürk kültürüne ait motiflerle yeniden yorumluyor.

SAĞLIKLI VE ORGANİK ÜRÜNLER ÜRETİYOR

Yavuz, sağlıklı malzemeler kullanarak ürettiği kuksa bardaklarının hikayesinin de bulunduğunu belirtti. “Kuksa, sağlıklı olması için tamamen organik bir tasarımdır. Ahşap ve keten tohumu yağı kullanıyorum. Boya ve vernik gibi kimyasallar kullanmıyorum, bu gereç ağzımızla temas ediyor,” dedi. Kullandığı odun blokları için ağaç kesmediğini, sanayideki artıkları değerlendirerek huş, kök ceviz ve zeytin ağaçlarını işlediğini kaydetti.

eskisehirde-2.jpg

Ahşap işlemenin meşakkatli bir süreç olduğunu anlatan Yavuz, sürecin başında ağaç bloklarını belirlediği ebatlarda keserek işe başladığını ifade etti. Şablon veya kalıp kullanmadığını vurgulayan Yavuz, “Üzerini kalemle çizdikten sonra oyacağım noktaya geliyorum. Ahşabın düzgün ve çatlak olmadığından emin olduktan sonra içini boşaltıyorum,” dedi. Yavuz, bardak şeklini alana kadar yontma işlemini sürdürdüğünü ve zımparalama işlemlerinin ardından son şeklini verdiğini belirtti.

Ahşap işlemede ustalaşmasına rağmen Yavuz, bu uğraşıyı bir hobi olarak sürdürmekte. Sosyal medya platformlarında çalışmalarını paylaşarak sipariş verenler için üretim yapıyor. Yavuz, atölyesi için çok emek verdiğini vurguladı: “Yeri geldi taksitle, yeri geldi para biriktirerek alet ve cihaz aldım. Ahşapla başlamak, daha sonra o ahşabı işleyen bıçağı yapmayı denemek, yaşamın getirdiği stresle başa çıkmak için harika bir yol.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN