Görenler hayrete düştü: Altı yol, üstü lojman

Görenler hayrete düştü: Altı yol, üstü lojman

Karadeniz insanı, coğrafi zorluklara karşı ürettiği yaratıcı çözümlerine bir yenisini ekledi. Trabzon'un Sürmene ilçesinde arazi yetersizliği nedeniyle cami lojmanı yolun üzerine inşa edildi. Enteresan yapı, hem mahalle sakinlerinin hem de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Karadeniz’in zorlu coğrafyasında yaşayan insanlar, yapılaşma sorunlarına karşı sıra dışı çözümler üretmeye devam ediyor. Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Yukarı Çavuşlu Mahallesi’nde, cami lojmanı inşa etmek için başlatılan çalışmalar, bölgenin sınırlı arazi imkanları nedeniyle farklı bir çözüme evrildi.

9840709.jpg

ÜSTÜ LOJMAN, ALTI YOL

Mahallede yeterli alan bulunamayınca, lojmanın bir bölümünün yolun üzerine inşa edilmesine karar verildi. Beton direkler üzerine inşa edilen 2 katlı lojman binası, yolun üzerine oturtularak, altında bir tünel oluşturuldu.

9840707.jpg

Mahalle sakinleri, araçlarıyla lojmanın altında kalan 3 metre yükseklik, 2 metre 50 santimetre genişliğindeki tünel görünümlü alandan geçip, cami önünde kalan keskin virajı dönerek köylerine ulaşım sağlıyor.

9840710.jpg

'YAPIYI GÖRENLER HAYRETLER İÇİNDE KALIYOR'

Yaklaşık 350 nüfuslu mahallenin muhtarı Özgür Kurt, lojman altından ilk kez geçenlerin şaşkınlık yaşadığını belirterek, "Coğrafi şartların zorlukları ve Karadeniz insanının tipik inşaat zekasıyla bu yapı yapılmış. Bu yapıyı gören insanların hayretler içinde kaldığını gözlemliyoruz. Buraya özellikle ilk kez gelen vatandaşların çok dikkatini çekiyor. Karadeniz insanının zekasına hayran kaldıklarını görüyoruz" diye konuştu.

9840713.jpg

'KARADENİZ İNSANININ KESKİN ZEKASI VE İHTİYAÇLARININ BİRLEŞTİĞİ YER'

Mahalle sakinlerinden Behzat Kurt ise yapının ilginçliğine dikkat çekerek, "İlginç bir yapı olmuş. Trabzon'da pek örneğine rastlamadığımız bir durumdu. Bizim de hoşumuza gidiyor.

9840716.jpg

Bir binanın altından geçerek, bir yerden bir yere ulaşmak her yerde görebileceğiniz bir şey değil. Karadeniz'in insanının keskin zekasının ve ihtiyaçlarının birleştiği bir yer olmuş" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN