Gaziantep'e rakip olacaklar! Bezlerin üzerine döküp toplanıyor, hepsi elekten geçiriliyor! Emek dolu hasat başladı

Gaziantep'e rakip olacaklar! Bezlerin üzerine döküp toplanıyor, hepsi elekten geçiriliyor! Emek dolu hasat başladı

Gaziantep'e büyük bir rakip geliyor. Önce benzer seriliyor sonra üzerine dökülüp toplanıyor. Sıcak hava koşullarında yoğun mesai devam ederken elekten geçirilen ürünler tüketiciye doğru yola çıkıyor. Tüm zorluklara rağmen yeni hasat sezonu hızla devam ediyor.

Şanlıurfa Gaziantep'e rakip çıkıyor. Toplama döneminin gelmesi ile birlikte güneş altındaki yoğun mesai hızla devam ediyor. Sıklık üreticileri verimli bir hasat elde etmek için zorlayıcı hava koşullarını göz ardı ediyor yoğun mesai sonucu verimli ürünler toplanıyor.

BEZLERİN ÜZERİNE ÇIRPILIYOR

Fıstık toplama işlemi devam ederken ağaçların altına serilen bezlere çırpılan fıstıklar daha sonra elekten geçiriliyor. Çalışanlar olgunlaşmış fıstıkları ağaçlardan dikkatlice toplarken yeşil olanlar yapraklarından ayrılarak elekten geçirilerek kurutma işlemi için seriliyor.

Şanlıurfa'da Antep fıstığı hasadı telaşı

Sabahın erken saatlerinde başladıkları mesai öğlen saatlerine kadar devam ediyor kısacık molanın ardından çalışanlar saat 17.00'ye kadar emek sarf ediyor. Fıstık ağaçlarının büyüklüğüne göre bir ağaç ortalama 20 ila 25 dakikada toplanmaktadır.

YEREL EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Türkiye'de yeşil altın olarak bilinen fıstıklar yalnızca yerel ekonomiye katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda bölgenin kültürel ve tarımsal mirasını da gelecek nesillere aktarıyor. Fıstık sezonu her yıl olduğu gibi bu yılda yoğun bir çalışma mesaisi ile başladı. Sıcak hava ve okul döneminin başlaması ile işçi sayısında azalma görülürken bu durum zorlukları da beraberinde getiriyor.

Şanlıurfa'da 'yeşil altın' hasadı başladı: Tarlada 200 TL'ye satılıyor - Son Dakika Yaşam Haberleri | Cumhuriyet

URFA'NIN GELİR KAPISI

Şanlıurfa'da yetiştirilen fıstık ağaçlarından ürünleri toplayan fıstık çavuşu, "Şu an fıstık dönemindeyiz. Urfa'da en çok toplanan besinlerden biri olan fıstığı topluyoruz. Havanın çok sıcak olduğu, işçilerin yoğun çalıştığı ve işçi sayısının az olduğu bir dönemdeyiz. Aynı zamanda okul başladı, öğrencilerin de fıstık topladığı bir dönem. İşçi ve öğrenci sayımız az, dolayısıyla az topluyoruz. Öncelikle yeraltından kuru fıstıkları topluyoruz, yere bezlerimizi seriyoruz. Ağaçtan topladıktan sonra eleğe getiriyoruz ve elekten geçiriyoruz. Daha sonra sergi yapıyoruz; yeşil olan fıstıkları yapraklarından ayırıyoruz, kırmızı olanları seriyoruz.” sözlerini dile getirdi.

Urfa fıstığının anavatanında hasat başladı! “Gaziantep destek verdi, belediyemizden de destek beliyoruz”

SEZONUN EN ZORLU HASADI

Sıcak havalarda zorlandıklarını belirten fıstık çavuşu sabah 06:00'da ağaçların başında toplandıklarını söyledi. 7 - 7.30 gibi bahçede olduklarını belirten fıstık çavuşu akşam 17:00'ye kadar mesainin devam ettiğini vurguladı. Öğle saatlerinde 12.30 gibi bir mola vererek toplama işleminde iki ara şeklinde çalıştıklarını ifade eden fıstık çavuşu Urfa'nın sıcak olmasının hasadın en zorlu yanı olduğunu da belirtti. Sabah 07:00'den akşam 17.00'ye kadar ayakta olduklarını belirten fıstık çavuşu merdiven taşınması ve çıkılmasının çok zorlu bir süreç olduğunu da vurguladı.

Baklava ve çikolataya lezzet veren "Boz Antep fıstığı"nda hasat başladı

HAVALAR SERİNLEMEYE BAŞLADI

Fıstık toplayıcısı Gülçin Çoban, sabah ezanı ile birlikte uyandıklarını belirterek hazırlanıp tarlaya geldiklerini söyledi. Kahvaltının yapılması ile birlikte fıstık toplamaya başladıklarını ifade eden Çoban, önce bezlerin serildiğini ardından toplama işleminin başladığını vurguladı. Gülçin Çoban, “Daha sonra sergi yapıyoruz, uğraşıyoruz, kurutmaya çalışıyoruz. Ortalama bir ağaç 20-25 dakikada toplanıyor; bu, ağacın büyüklüğüne ve küçüklüğüne bağlı olarak değişiyor. Tabii ki zorlukları var; bezlerin uçlarını tutup çekiştirmek, ağırlık kaldırmak zorunda kalıyoruz. Önceki ay hava daha sıcaktı ama bu ay biraz daha serin; şimdilik idare ediyoruz, akşamüstü serinliyor." diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN