Ev hanımları un, süt ve tuz ile yapıyor! Özel günlerde yemek için sıraya giriyorlar: O lezzet artık tescillendi

Ev hanımları un, süt ve tuz ile yapıyor! Özel günlerde yemek için sıraya giriyorlar: O lezzet artık tescillendi

Çankırı’nın Çerkeş ilçesine özgü olan o lezzeti ev hanımları un, süt ve tuz ile yapıyor, tadını bilenler özel günlerde yemek için sıraya giriyorlar. Bölgede yoğun ilgi gören lezzet, yapılan çalışmalarla artık tescillendi…

Çerkeş Lokumu, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret ile tescillendi. 2024 Ağustos sonu itibarıyla Çerkeş’in coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 6’ya yükseldi. Bu başarı, Çerkeş’in zengin gastronomi kültürünün ulusal düzeyde tanınmasına önemli bir katkı sağladı.

ÇERKEŞ’İN YENİ TESCİLLİ LEZZETİ

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, ilçenin yüz yıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan saklı kalmış lezzetlerini tescil altına almak için büyük bir çaba sarf etti. Başkan Sopacı, Çerkeş Yöresel Lezzetler adında bir yemek kitabı yayımlayarak ilçenin gastronomi kültürünü ölümsüzleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 6 ürünün coğrafi işaret tescilini aldı. Çerkeş Lokumu, 2024 yılında tescil edilen yeni lezzetlerden biri olarak öne çıktı.

Çerkeş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Başkan Sopacı'nın destekleriyle kuruldu. Kooperatif, Çerkeş'in coğrafi işaretli ürünlerini üretip tüketicilere sunuyor. Dini bayramlar ve özel günlerde ev hanımlarının ürettiği Çerkeş Lokumu, bu ürünler arasında en çok talep görenlerden biri.

cerkes-lokumu-tescillendi-1.jpg

ÇERKEŞ LOKUMU TARİFİ

Evinizde Çerkeş Lokumu yaparak bu özel lezzeti deneyimlemek isterseniz, işte Çerkeş Lokumu tarifi:

MALZEMELER:

  • 2 kg un
  • Yarım kg tereyağı
  • Yarım litre süt
  • 1 küçük paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı tuz

YAPILIŞI:

  1. Un, tuz, maya ve süt bir kapta karıştırılır.
  2. Eritilmiş tereyağı eklenir ve karışım yoğurulur.
  3. Üstü kapatılıp hamurun kabarması için bırakılır.
  4. Kabaran hamura istenilen şekil verilir
  5. 200°C’de 45-50 dakika pişirilir.

Çerkeş Lokumunun coğrafi işaretle tescillenmesi, hem bu geleneksel tatların korunmasını hem de Çerkeş’in kültürel mirasının daha geniş kitlelere tanıtılmasını sağlıyor. Çerkeş’in bu özel lezzetini evinizde denemek için yukarıdaki tarifi kullanabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN