Dağ taş gezip bunu arıyorlar! Yer altının gizli hazinesi: Halk arasında kara elmas olarak biliniyor, gün geçtikçe değerleniyor

Dağ taş gezip bunu arıyorlar! Yer altının gizli hazinesi: Halk arasında kara elmas olarak biliniyor, gün geçtikçe değerleniyor

Faydasını ve kıymetini bilenler dağ taş gezip bunu arıyorlar. Yer altının gizli hazinesi olarak değerlendirilen bu ürün, halk arasında kara elmas olarak biliniyor, gün geçtikçe değerleniyor. Öyle ki bulup satan adeta köşeyi dönüyor…

Kara elmas, kralların meyvesi de denilen Siyah Trüf Mantarı, mantarlar aleminin Ascomycetes sınıfında yer alan ve alışılan mantarlardan farklı bir görüntüye sahip olan mantar türüdür. Şapkasız ve toprağın altında saklı kalarak büyüyen trüf mantarı, genelde 5-20 cm arasındaki derinliklerde bulunuyor. Toprağın üzerine kendiliğinden çıkmayan bu mantarın bulunması ise ayrı bir emek istiyor. Bu yüzden, trüf avcıları özel eğitimli köpeklerle bu kokulu ektomikoriza mantarı buluyorlar. Ve bu zorlu süreç de mantarın değerini daha da artırıyor.

TÜRKİYE ADETA TRÜF CENNETİ

Akdeniz iklim kuşağına sahip olan ülkemiz, zengin tabiat varlığı ve farklı iklim kuşakları sayesinde trüf mantarının yetişmesi için eşsiz koşullara sahip. Türkiye’nin bu avantajı, yıl boyunca trüf pazarına ürün arz etme potansiyeli taşıyor. Doğal yöntemlerle yetişen trüf mantarı, ayrıca kültivasyon çalışmaları için de önemli fırsatlar taşıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalar, doğal trüf alanlarının genişliğini gösteriyor ve bu alanların korunarak sürdürülebilir bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

truf-mantari-1-001.jpg

FAYDALARI SAY SAY BİTMİYOR

Lezzeti ve eşsizliğiyle bilinen trüf mantarının bir diğer dikkat çekici yanı ise sağlığa faydaları oluyor. Yüksek protein oranıyla etten daha çok besin değerine sahip olan mantar, lif bakımından zengin yapısı ile de uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. Özellikle sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan mantar, metabolizmayı hızlandırıyor.

Ayrıca trüf, omirilik sağlığını koruyucu özelliği ile de öne çıkıyor. Omiriliği güçlendiren mantar, kalp ve damar sağlığına destek olarak yüksek kolesterolü dengeliyor. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri doğal olarak karşılayan bu mantar, sağlıklı beslenmek isteyenlerin vazgeçilmezi oluyor.

truf-mantari-2-001.jpg

ORMANLARIN GİZLİ HAZİNESİ

Trüf mantarını yetiştirmek için Türkiye toprakları elverişli olsa da bu mantarın izini sürmek sanıldığı kadar kolay değil. Doğal yaşam alanlarında özel eğitimli köpeklerle yapılan aramalar sonrası, trüf mantarlarının yerinin tespit edilmesi ve uzmanlıkla toplanması gerekiyor. Mantarın böyle zorlu süreçten geçmesi de değerini artırıyor ve yüksek fiyatlarla satılarak özellikle lüks restoranların menülerine koyuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN