Bursa'da Ramazan’ın coşkusu çocukların "tekne orucu" geleneğiyle devam ediyor. Osmangazi ilçesindeki bir fırında, hafif şekerli hamurdan yapılan poğaçalar, çocukların iftarını şenlendiriyor. Geleneksel şekiller, Ramazan ayının neşesini yansıtıyor.
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan tarihi Kavaklı Mahallesi’ndeki fırın, yıllardır Ramazan ayında çocukların "tekne orucunu" açmalarına yardımcı oluyor. Gemilerin dümeni, kılıç, testi, ibrik, telefon gibi şekillerle bezenmiş poğaçalar, Ramazan atmosferini en iyi şekilde yaşatıyor. Geçmişten günümüze uzanan bu gelenek, sadece Ramazan ayında çocuklara sunuluyor ve her geçen yıl daha da ilgi görüyor.
BİR AİLE GELENEĞİ: POĞAÇALARIN YAPIMI VE TARİHİ
Bursa’daki Kavaklı Mahallesi’nde yer alan fırında, yıllardır iftariyelik poğaça üretimi yapılıyor. Geleneksel şekilde yapılan bu poğaçalar, Osmanlı dönemine dayandığı düşünülen ve hafif şekerli hamurdan üretilen tatlılar arasında yer alıyor. Fırının ustası Cemal Şengülalp, dedesi ve babasının da aynı mesleği yaptığı bir aile geleneğini sürdürüyor. Şengülalp, dedesi ve babasından öğrendiği yöntemlerle poğaça yapmaya 15 yaşında başlamış.
RAMAZAN AYININ NEŞESİ ÇOCUKLARA YANSIDI
Günümüzde, özellikle çocuklar için yapılan bu özel poğaçaların şekilleri oldukça dikkat çekiyor. Kılıç, testi, ibrik, telefon ve hayvan figürlü poğaçalar, çocukların Ramazan’ı daha eğlenceli hale getirmelerine olanak tanıyor. Cemal Şengülalp, “Eskiden olduğu gibi her yıl Ramazan’da bu poğaçaları yapıyoruz. Çocuklar, öğlene kadar ‘tekne orucu’ tutuyorlar ve oruçlarını bu özel poğaçalarla açıyorlar” diye konuşuyor.
POĞAÇALARIN ŞEKİLLERİNE GÖRE FARKLI TATLAR
Geçmişte fırına gelen çocuklar, oruçlarını açarken en çok sevdikleri figürlere sahip poğaçaları tercih ediyordu. Bugün de bu gelenek devam ediyor. Fırıncı ustası Cemal Şengülalp, poğaçaların şekillerini zaman zaman farklılaştırarak çeşitlendiriyor. Geçenlerde timsah şeklinde poğaçalar yaptığını belirten Şengülalp, “Yeni nesil de bu geleneği öğreniyor. İnsanlar telefonla arayarak poğaça almak istediklerini belirtiyorlar” diyor.
GELENEĞİNİ KORUYAN MÜŞTERİLER
Fırının müşterilerinden Cem Ersan, geçmişte babasının kendisine aldığı iftariyelik poğaçaları, bugün kendi çocuklarına alarak geleneği yaşatıyor. Ersan, “Eskiden mahallede el arabalarıyla satılırdı. Poğaçaların şekilleri farklı olduğunda, biz de onlara göre yiyip şekillendirirdik. Şimdi hem çocuklarım hem de ben buradan alıyoruz ki bu geleneği unutmasınlar” dedi.
RAMAZAN GELENEĞİNE YENİ NESİL İLGİ GÖSTERİYOR
İftariyelik poğaçaların, geçmişte olduğu gibi sadece mahalle fırınlarında yapılmadığını, zamanla artan ilgiyle birlikte geleneğin geniş kitlelere yayıldığını anlatan Cemal Şengülalp, “Günden güne bu gelenek öğreniliyor ve talep artıyor. Hem bizim için hem de çocuklar için Ramazan’a özel bu poğaçalar önemli bir yer tutuyor” diyerek, geleneğin devam etmesi için sevincini dile getiriyor.
YENİ NESİL POĞAÇA İLE GELENEĞİ YAŞATIYOR
Kavaklı Mahallesi’ndeki fırında, her yıl Ramazan ayında yapılan iftariyelik poğaçalar, sadece çocukların oruç açması için değil, aynı zamanda Ramazan’ın şehrin ruhuna uygun bir şekilde yaşatılması için önemli bir adım atıyor. Bu gelenek, sadece Bursa’da değil, zamanla Türkiye genelinde de yayılmaya başlıyor. Fırıncı ustaları, yeni şekillerle çocukların ilgisini çekmeye devam ederken, eski geleneğin yeniliklerle harmanlanarak geleceğe taşınması sağlanıyor.
GELENEĞE SAHİP ÇIKAN FİRMALAR ARTIYOR
Özellikle son yıllarda, poğaçaların çeşitlenmesi ve şekillerinin daha da zenginleşmesiyle birlikte, geleneksel fırınlar artan talebi karşılamak için üretimlerini artırıyor. Yavaş yavaş unutulmaya yüz tutan bu gelenek, Cemal Şengülalp ve diğer fırıncılar sayesinde yeniden popüler hale gelerek Ramazan ayında çocukların yüzlerini güldürmeye devam ediyor.