Çiftçiler daha yeni öğreniyor! Kabuğu, çekirdeği, yaprakları bile şifa deposu: O ilimizde denendi, başarı oldu

Çiftçiler daha yeni öğreniyor!  Kabuğu, çekirdeği, yaprakları bile şifa deposu: O ilimizde denendi, başarı oldu

O şehirde denendi başarısı da tüm Türkiye'ye yayıldı. Çiftçiler yeni yeni öğreniyor kabuğu, çekirdeği, yaprakları bile şifa sağlıyor. Deneme amacıyla ekilen ve iyi düzeyi de geliştiği gözlemlenen meyve çiftçiler için alternatif ürün potansiyeli taşıyor. İşte tüm detaylar…

Bayburt Üniversitesi tarafından deneme amacıyla ekilen ve çiftçiler için yeni gelir kapısı oluşturan kudret narı başarı sağladı. Öğrencilerin mesleki uygulama derslerinden elde ettiği teorik bilgiler doğrultusunda çalışmalar şehirdeki tarımsal üretim çeşitliliğini de arttırdı. Gümüşsu köyünde kurulan tarım uygulama ve araştırma sahasında ilk kez kudret narı dikimi gerçekleştirildi. Kapalı alandaki üretim sonrasında gelişimi oldukça iyi düzeyde olan bu meyvenin hasadı tamamlandı.

Sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan kudret narı yüksek getiri elde edilen bir meyve olarak yörede üretiminin yaygınlaştırılması bekleniyor. Çiftçiler için alternatif ürün olması amaçlanan kudret narı hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, üniversite bünyesinde yapılan geniş tarımsal uygulama alanlarında bu yıl daha fazla çalışma yapıldığını söyledi. İşte tüm detaylar…

ÇİFTÇİYE YENİ ÜRÜN YETİŞTİRİLDİ

Türkiye'de üretim çeşitliliğinin arttırılması amacıyla her yıl yeni ürünlerin test edildiğini ifade eden Türkmen, üniversite olarak şehirde tarımsal üretime destek olmak amacıyla çiftçilerin üretim yaptığı bitkilere ilişkin farkı değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Çiftçilerin tanımadığı ürünlerin kente kazandırılması için çalışmalar yapıldığını söyleyen Türkmen, bilimsel perspektifle çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı. Deneme çalışmaları yapılan kudret narının üretiminde başarı sağlandığını ifade eden Türkmen, bölgedeki üreticileri alandaki çalışmalara ilişkin bilgileri aktardı.

Bayburt'un ürün yelpazesine kudret narı da eklendi

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRILIYOR

Mevsim koşulları doğrultusunda yaz döneminde üretimin daha çok olduğunu ifade eden Türkmen, bilimsel bulguları da çiftçilerin yararına sunmak üzere eğitim öğretim döneminin başladığını vurguladı. Çalıştay ve seminer gibi eğitim faaliyetlerinin çiftçiler ve ilgili kurumlarla paylaşıldığını dile getiren Türkmen, “ Yaptığımız çalışmalar, ileride hem ürün çeşitliliğinin sağlanması hem de katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin sayısının artırılması açısından çok büyük katkı sağlayacaktır. Topluma, şehrimize katkı sağlama misyonuyla tarımsal alandaki faaliyetlerimizi titizlikle önümüzdeki yıllarda da yürüteceğiz.” dedi.

İki tohumla başladığı kudret narı üretiminde sera kurdu - Son Dakika Haberleri

ÖĞRENCİLERLE UYGULAMA YAPILIYOR

Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, araştırma sahasını öğrencilerle birlikte her sene yeni tür ve çeşitlerin adaptasyonu konusunda uygulama yapıldığını belirtti. Ürün yelpazesinde kudret narı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Buradaki hedefimiz ilimiz ve bölgemizdeki ürün çeşitliliği sayısını artırmak ama bunu yaparken de aynı zamanda ilimizde birim fiyatı yüksek, üreticilerimizi gelir kapısı daha yüksek olabilecek ürünlerle tanıştırmak istiyoruz." diye konuştu.

Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de popüler bir meyve olarak karşımıza çıkan kudret narı hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, tıbbi amaçlı kullanılan bu bitkinin Bayburt'ta örtü altı tarım yönetimi ile yetiştirildiğini aktardı. Kudret narının yüksek verim sağladığını ifade eden Erdoğan, Yalova ve Bursa ile Ege Bölgesi'nde yetiştirilen bir ürün olduğunu belirtti. Sıcaklık açısından bakıldığında Bayburt'un o bölgeleri oranla farklılık gösterdiğini ifade eden Erdoğan, örtü altı yetiştiricilikte bunu başarmanın mümkün olduğunu söyledi. Örtü altı yetiştiricilik konusunda bölgeye sağlanan destekleri işaret eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Bayburt'ta Kudret Narı Üretimi Başladı - Kuzey Ekspres

“Örtü altı yetiştiricilikte farklı ürünler de ilave edilmesi anlamında değerlendirilebilecek bir ürün. Biz denedik, başarılı oldu ve ürünün verimi de oldukça yüksek. Tıbbi amaçlı kullanılan bir ürün ama aynı zamanda yaprakları, meyvesi, tohumları sebze olarak da değerlendirilebilen ürünler ancak dünyadaki en büyük kullanım alanı tıbbi hassasiyet olarak sağlık alanında kullanılıyor."

1.200 METREKAREDE ÜRETİLİYOR

Tarım Uygulama ve Araştırma sahasının 1200 metrekarelik bir araziden oluştuğunu ifade eden Erdoğan, kudret narı üretiminin ise 400 metrekarelik bir bölümde gerçekleştiğini ifade etti. Hasat çalışmalarının ardından değerlendirme yapıldığını aktaran Erdoğan, kudret narı dekar başına 2,5 ton ürün verebileceğini de vurguladı.

Bayburt'un ürün yelpazesine kudret narı da eklendi - Çorum Haber - Çorum Son Dakika Haberleri

Bayburt'ta patates, beyaz lahana, tarhun, fasulye ve mısır, üretim miktarı açısından öne çıkan ürünler arasında yer almaktadır. Üniversite bünyesinde tarım uygulama ve araştırma sahasında yapılan çalışmalar doğrultusunda aronya, mor patates ve hokkaido kabağında da başarı sağlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN