CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz: Özel sektör firmalarına kuru çay satışı ÇAYKUR’a ihanet

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (ÇAYKUR) özel sektöre kuru çay satışı yapmasını eleştirdi. Deniz, bu durumu “ÇAYKUR'un yapmış olduğu en büyük ihanetlerden biri” olarak nitelendirdi. Deniz, 23 Ekim 2024 tarihinde ÇAYKUR’un Rize Ticaret ve Borsası’na gönderdiği yazıda, stoklarında bulunan 5 bin ton kuru çayın satışı için özel sektöre bilgi verileceğini duyurmasına tepki gösterdi.

“ÇAYKUR’un paketlenmemiş kuru çayını özel sektöre satmış olması, pazar payını ve marka değerini düşürecektir. Bu kabul edilemez” diyen CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, durumun ticari açıdan da sorunlu olduğunu vurguladı. Ayrıca, ÇAYKUR’un kendi ürünlerini başka firmalara satmasının, markanın kalitesinin başka bir isim altında piyasaya sürülmesi anlamına geldiğini belirtti. Deniz, “Bu, ÇAYKUR'un kendi ayağına kurşun sıkmasıdır” ifadelerini kullandı.

Deniz, özel sektörün çayı daha düşük maliyetlerle üretebildiğini hatırlatarak, “ÇAYKUR, geçmişte olduğu gibi maliyetlerin altında bir fiyatla satış yapacak ve özel sektöre yeni bir kar alanı yaratacaktır” dedi. Siyasi iktidarın bu durumu çay üreticilerini yoksullaştırmak için bir tercih haline getirdiğini vurgulayan Deniz, “ÇAYKUR, bu durumdan kaynaklı olarak çay üreticisinin emeğini de zayıflatmaktadır” şeklinde konuştu.

'ÇAYKUR’UN ÖZEL SEKTÖRE KURU ÇAY SATMASI YAPMIŞ OLDUĞU EN BÜYÜK İHANET'

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, şunları söyledi:

"Bu konu daha önce de gündeme gelmişti geçtiğimiz yıllarda geçtiğimiz yıllarda da ÇAYKUR stoklarında bulunan kuru çayı özel sektöre satmıştı, aslında özel sektöre peşkeş çekmişti. O zaman da bu konuyla ilgili olarak açıklamalarımızı yapmış konunun yanlış olduğunu söylemiştik. Bu konuyla bir de aynı şekilde bir işlem yapılmayacağı beyan edilmişti fakat öğreniyoruz ki ÇAYKUR'un 23 Ekim tarihinde Rize Ticaret Borsası'na bir yazı göndererek stoklarında bulunan 5 bin ton kuru çayın satışıyla ilgili olarak üyelerine borsanın kendi üyelerine bilgi vermesini ve bu konuda talepli olan insanların da ÇAYKUR’a iletişime geçmeleri noktasında bir yazı gönderdiğini öğrenmiş oluyoruz. Bunu daha önce de açıklamıştık bir kez daha söylüyoruz; ÇAYKUR'un paketlenmemiş kuru çayını özel sektöre satmış olması ÇAYKUR'un yapmış olduğu en büyük ihanetlerden bir tanesidir. Bunu niye böyle bu şekilde söylüyoruz çünkü siz bunu yapmış olduğunuz zaman ÇAYKUR'un marka değerini düşüreceksin pazar payını da düşürmüş olacaksınız bu kabul edilebilir bir olay değildir.

'ÇAYKUR MARKA DEĞERİNİ DÜŞÜRÜYOR'

ÇAYKUR’u zaten en önemli kılan şeylerden bir tanesi marka markasıdır ve markasının pazardaki payıdır. Siz kendi çayınızı kuru çayınızı başka firmalara satacaksınız bunlar alacaklar kendi paketleriyle bunlar satacaklar yani, ÇAYKUR’un kendi kalitesi bir başkasının markası adı altında piyasaya sunulmuş olacak. Bu ticari olarak da kabul edilebilecek bir konu değildir. Bu aynı zamanda ÇAYKUR'un da kendi ayağına sıkmış olduğu kurşundur. ÇAYKUR'un maliyetleri biliyorsunuz özel sektörün maliyetlerinden yüksek. Özel sektör kendisi ürettiği zaman daha düşük maliyetlerle bu çayı üretebiliyor. Peki ÇAYKUR hangi fiyatta satış yapacak da özel sektör bunu alacak demek ki ÇAYKUR da burada bir fiyatlama ile ilgili olarak da daha önceki yıllarda olduğu gibi de bir oynama olduğunu, maliyetin altında bir satış yapacağını ve bunun üzerinden de özel sektöre bir kar sağlanacağını görüyoruz. Biliyorsunuz çay kanunu çıkmadığı için yaş çayda taban fiyat uygulaması yok. Zaten özel sektör düşük fiyattan çayını alıyordu şimdi aynı şekilde de ÇAYKUR kendisi üretecek, özel sektöre verecek. Özel sektör de bunu paketleyecek, üzerine kar koyarak vatandaşlara satacak. Bu tabi siyasi iktidarın bir tercihi siyasi iktidar ÇAYKUR’u böyle bir şeyi yapmak zorunda bırakmıştır. Siyasi iktidarın çay üreticisini bir yandan hem yoksullaştırıyor, çay üreticisinin satmış olduğu çaydan özel sektöre de yeni bir kar alanı yaratmış oluyor"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN