Başkan Subaşı, yanlış ve usulsüz uygulamalar hakkında konuştu

Başkan Subaşı, yanlış ve usulsüz uygulamalar hakkında konuştu

Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Bilecik Belediyeler Birliği toplantısında geçtiğimiz günlerde şehirdeki çöp toplama sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.

Bilecik Belediyesi tarafından yıllar önce yapılan atık toplama ve bertaraf tesisiyle ilgili hiçbir taahhüdün yerine getirilmediğini vurgulayan Başkan Subaşı, ‘’Tesisle ilgili imtiyaz sözleşmesinin de hala gündeme alınmamış olması da manidardır. Önceki dönemlerde katı atık bertaraf tesisi yapılmıştır ve kanun maddesine göre bir an önce bir komisyon kurulması ve bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bugün Biosun, vahşi depolama yapıyor ve verilen hiçbir taahhüt yerine getirilmiyor.’’ İfadelerini kullandı.


‘’TALEPLERİMİZİN GÜNDEME ALINMAMASINI ART NİYET OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ’’

Oluşan sorunlara yönelik çözüm önerilerini sunmak üzere belirttikleri konuların gündeme alınmamasını da art niyet olarak gördüklerini kaydeden Başkan Subaşı, ‘’Eğer bunu gündeme almıyorsak, ben burada art niyet ve firmayı koruma seziyorum. Toplama, taşıma ve bertaraf ücretinin birliği ödenmesi faturalarının da birliğe kesilmesini talep ediyoruz. Çünkü aslında enteresan burada birliğin bize tebliğ ettiğini biz gerçekten gündeme alınsın diyoruz. Bu da hayır denilerek, gündeme alınmasın deniliyor. Ne yapalım? Nerden ödeme yapalım. Biz önceden burada hepimiz yani tüm belediye başkanlarımız olduğunda bir görüşme yapmıştık. Görüşmede şunu söyledik. Bizler direkt size ödeme yapalım. Aynı İl Özel İdare’nin yaptığı gibi. Sizler dediniz ki ‘başkanım böyle gelmiş, böyle de gitsin’. Referans bize ayrı bir fatura kesti. Biosun bize ayrı bir fatura kesti. Hal böyle oldu süre geçti. Son ay bize birlikten yazı geldi. Birliğe ödeme yapılması gerekiyor diye. İyi de referans bize içeriye fatura sokmuş. Nasıl birliğe ödeyeceğiz? Biz de diyoruz ki artık toplama, taşıma ve bertaraf ücretleri birliğe kesilsin. Biz birliğe ödeme yapalım. Siz de birlik olarak gerekli yerlere gerekli ödemeyi yapın.’’ Dedi.


BİRLİK TOPLANTILARI NEDEN CANLI YAYINLA VATANDAŞIN BİLGİSİNE SUNULMUYOR?

Yapılan birlik toplantılarının da Canlı yayın ile duyurulması gerektiğini vurgulayan Başkan Subaşı, ‘’Bir diğer konu. Birlik toplantılarının canlı yayınlanmasının kime ne zararı var? Neden şeffaf olamıyoruz. Bu zaten hakkımız. Böyle bir kanun var. Belediye kanunu gereği bunları canlı yayınlanması lazım. Tutanak altına alıyor. Burada ne söyleniyor, ne yapılıyor diye kayıt altına alınması lazım. Biz Bilecik Belediyesi meclis toplantılarını canlı yayınlıyoruz. Vatandaşımızın burada konuşulanları, tartışılanları duymasında bir sakınca görmüyoruz.’’ Şeklinde konuştu.


TOPLAMA VE TAŞIMAYI KENDİMİZ YAPSAK 4 MİLYONA MALİYETİ OLUYOR. BİZ İSE FİRMALARA 7-8 MİLYON PARA VERİYORUZ

Belediyelerin toplama, taşıma işini kendilerinin yapması şeklinde taleplerinin olduğunu hatırlatan Başkan Subaşı, ‘’Şöyle örnek vereyim. Vatandaşlarımız burada ne demek istediğimi anlayacaktır. Bilecik Belediyesi ortalama bir önceki döneme Referans firmasına 7-8 milyon civarında ödeme yapıyordu. Bozüyük belediyesi de aynı şekilde. İl Özel İdaresi’ne de 1.5 milyon TL civarında bir fatura kesiyordu. Ama İl özel İdaresi 243 köye giriyor, 39 bağlıdan çöpleri topluyor ve 1.5 milyon ödüyor. Şimdi biz de bunu görüyoruz. Bilecik Belediyesi bütçesiyle ben ilçelerin ve köylerin yükünü taşıyorum. Niye ben vergilerimle bunların yükünü taşıyorum. Bu birinci soru. İkinci soru ise birlikte yaşadığımız bir durum. Geçtiğimiz günlerde bir sıkıntı yaşadık. Ona da buradan cevap vermek istiyorum, açıklamalarınıza istinaden.’’


75 GÜNLÜK İYİ PARTİ YÖNETİMİ DÖNEMİNDE 3 AY ARD ARDA ÖDEME YAPILMAMIŞ

Konuşmasında 21 milyon değil 15 milyon borçları olduğunu hatırlatan Başkan Subaşı, ‘’21 milyon borcumuz olduğunu söylüyorsunuz başkanım. Haklısınız. Bu borç ne zaman oluştu. Biliyorsunuz. Bilecik Belediyesi 75 günlük bir süre zarfıyla yönetim değişikliği yaşadı. Bu süreçte 3 ay boyunca ard arda faturalar ödenmedi. Ama seçim sürecinde ise malum çöp konteynerleri değişti. Bugün tekrar değiştirip eskiye döndüğümüz gibi. Şimdi Bilecik Belediyesi 3 ay ödeme yapmamış. Melek Mızrak Subaşı başkan seçilmiş. Tekrar tıkır tıkır ödemesini yapmaya devam etmiş. Şurada bir düzeltme yapayım. 15 milyon bir borcumuz var, 21 milyon değil. Bu da benim iki hak edişime denk gelir. Ama acaba Pazaryeri Belediyesi yani birlik başkanı sizsiniz. 6 aylık gecikmeniz doğru mudur. ‘’


BİZ ŞOV YAPMADIK. O GECE KORNALAR ÇALARAK ÇÖP TOPLAMAYA GİDENLER ŞOV YAPTI

Söz konusu yaşananlarla ilgili şov yapmadıklarını vurgulayan Başkan Subaşı, ‘’Bir diğer konu. O gün bir takım sorunlar yaşandı. Bizler sizi ve gerekli yerleri aradık. Ancak sorun çözülmedi. Bizler de kardeş belediyelerimizden yardım istedik ve o gün Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri bizlere yardım etti. Araçlar geldikten sonra Biosun kornaları basa basa video eşliğinde, gösterişli bir şekilde araçları çöp toplamaya çıkardı. Zaten şöyle de bir detay var orada. Çöp toplayan bizim araçlar hani kayıt dışı denildi. Oraya da alınmadı. Bizim arkadaşlarımız gitti. Başkan yardımcılarımız saat 5’e kadar bekledi. Biz şov yapmadık. Aslında olanı göstermeye çalıştık. Bilecikliler de gördü. Orada arkadaşlar asla çöpleri alamayacağını söylüyor. Biz de arkadaşlarımızla sürekli istişare halinde oluyoruz. Burada benim birlik başkanımdan beklediğim şuydu. Derhal Bilecik Belediyesi’nin çöplerinin alma talimatı vermenizdi. Ama oradaki arkadaşlar birlikten talimat gelmezse almayız diyor. Araçların kayıt dışı olduğunu söylemişler. Yani devletin araçları kayıt dışı mıdır? Peki Biosun firmasında o gece göreve çıkan araçlar kayıt dışı değil miydi? Sigortaları var mı? Bunun hesabını verebiliyor muyuz? Yok. Şunu merak ediyoruz. Başkanım bu talimatı kim verdi? Bu talimatı kimin verdiğini bilmiyoruz. Belediye Başkan yardımcılarımız kendilerini tanıtmalarına rağmen jandarmaları çağırıyorlar. Bilecik Belediyesi’nin zamanında yaptığı tesis hem vahşi depolama yapıyor hem işlemiyor hem de içeriye ısrarla araçlarımızı almıyorlar. Gece saat 23:00’da referans firmasının müdürü sözleşmeyi feshediyor. Zaten bu da usulsüz bir fesih süreci.’’ Dedi.


‘’SU VE TEMİZLİK GİBİ KONULARDA ASLA SİYASET YAPMAYIZ. SİYASETİ YAPANLAR AÇIKLAMALARINI PARTİLER ÜZERİNDEN YAPANLARDIR’’

Açıklamasında ‘’Burada siyaset yapılmamalı. Konuştuğumuz konulardan birisi su birisi de temizlik. Buralarda siyaset yapılmamalı. Fakat neden sizin açıklamanız Ak Parti İl Başkanlığından geliyor. ‘’ ifadelerini kullanarak, ‘’Ben Pazaryeri Belediyesinin bütçesini sorgulayamam. O yüzden siz de benim 1 milyarlık bütçemle neyle mücadele ettiğimi sorgulama ve neye ödeme yapmak gerektiği konularında beni bir kere sorgulayamazsınız. Umuyorum konular gündemimize alınır. Umuyorum diğer belediyelerdeki toplama, taşıma bedelleri tekrar hesaplanır. Biz şöyle bir hesap yaptık.’’ İfadelerini kullandı.


‘’HAKLI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ. HALKIMIN PARASINI KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİM’’

Açıklamasının son bölümünde ise Başkan Subaşı, ‘’Bizim 3 tane çöp toplama aracımız çalışıyor. Bir tane de yedeklediğimizde kiralanması 200 bin civarında oluyor bana bir aylık maliyeti tek aracın. İki vardiyalı 4 aracıma eleman çalıştırsam, maaşlarını 30 binden versem bana maliyeti 1 milyon oluyor. Mazotuyla, toplaması ve taşımasıyla bana maliyeti maksimum 2.5 milyon oluyor. Hadi 3 milyon olsun. Bir de temizleme aracı koyalım. Başka öngörülemeyen masrafları ekleyelim. Bana maliyeti 4 milyon olsun. Şimdi ben burada şunu istiyorum. Adil bir komisyon kurulsun. Bilecik Belediyesi 7 milyonlara 8 milyonlara gereksiz şekilde birilerinin cebi dolsun diye mahkum edilmeyeyim. Bu benim halkımın parası. Ben bunu yedirmeyeceğim. Bu konuda haklı mücadelemi sürdüreceğim. Sizden de beklentim. Eğer burası bir birlik ise bizim haklarımızı da gözetecek konuları da gündeme alınmasını sağlayın.’’ İfadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN