Başkan Akın’dan kadın çiftçilere müjde!

Başkan Akın’dan kadın çiftçilere müjde!

Dünya Kadın Çiftçiler Günü, Balıkesir’de çok özel bir programla kutlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, köylerinden traktörlerle gelen kadın çiftçileri, kırmızı halıyla karşıladı. Kadın çiftçilerle birlikte limon otu hasadı yapan Başkan Akın, Balıkesir’in verimli topraklarına alın terini akıtan her bir kadın çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için projelerini bir bir hayata geçireceğinin sözünü verdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi’ne bağlı olarak Burhaniye’de hizmet veren Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) gerçekleştirilen programa katılan yüzlerce kadın çiftçi, köylerinden traktörlerle alana geldi. Belediye Başkanı Ahmet Akın, kadın çiftçileri kırmızı halı önünde özel olarak karşılayıp, onlarla birlikte limon otu hasadı yaptı.

TARIMIN GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLARI

Tarımın ve kırsal yaşamın temel taşını oluşturan kadın çiftçiler adına düzenlenen 15 Ekim Kadın Çiftçiler Günü etkinliğine katılım sağlayan herkese teşekkürlerine ileten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Gülnaz Çelikyurt Uzuner, “Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak bu güzel topraklarda tarımın görünmeyen kahramanlarını, kadın çiftçilerimizi bir kez daha anıyor ve emeğinize şükranlarımı sunuyorum. Balıkesir, sahip olduğu verimli toprakları, zengin tarım kültürü ve çeşitli üretim alanlarıyla önemli bir tarım kentidir. Bu toprakların verimliliğini sağlayan en büyük güç şüphesiz ki kadınlarımızdır” dedi.

İLHAM VEREN KADINLAR KONUŞTU

7 arkadaş bir araya gelerek bir kadın kooperatifi kurduklarını söyleyen ilham veren kadın çiftçilerden Altıeylül Beyaz Zambaklar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif Başkanı Ferda Salcı, “Kooperatifimizin asıl amacı kadınlara istihdam sağlayabilmek. Kadın her yerde kadındır. Her işte başarılı olacak insanlar bizleriz. Başarılı bireyler yetiştirecek olanlar da yine bizleriz” diyerek kadınların tarımsal üretimdeki yerinden bahsetti.

TOPRAĞIN BEREKETİ KADINLARDAN

Toprağın bereket olduğunu ve bereketi artıranın da kadınlar olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Bugünü önemli bir tarih olarak not almanızı rica ediyorum. Çünkü Balıkesir’imizde çiftçilerimizle, en çok da kadın çiftçilerimizle birlikte çalışacağız. Tarımsal kalkınmayı en çok kadın çiftçimizi desteklediğimiz sürece sağlayabileceğimizin de farkındayız. Balıkesir’in geleceğinde, planlamasında ve kalkınmasında en çok söz sahibi olacak kişiler sizler olacaksınız. Bunun sözünü veriyoruz. Ortak akılla ve dayanışmayla kadın çiftçimizin en doğru şekilde desteklenmesi noktasında hep birlikte planlı ve programlı bir şekilde ilerleyeceğiz. Bir hedefimiz var. Çiftçimiz üretecek ve asla zarar etmeyecek. Bunun için çalışıyoruz. Çiftçimize Destek Programını başlattık. Bu programla, bamya üreticilerimizden bamya aldık ve katma değerli ürünlere dönüştürdük. Hemen ardından yakın bir süre içinde salçalık domates üreticilerimize salça makinesi destekleri verdik” dedi.

KADIN ÇİFTÇİLERE MÜJDELER

Planlı ve programlı şekilde çiftçiye destek vereceklerini söyleyen Başkan Akın kadın çiftçilere yönelik hayata geçirilecek 3 projeyi açıkladı:

“Ahmet Akın, Kadın Çiftçilere En Yakın! Söz veriyorum. Göreceksiniz çiftçilerimiz kazanacak, kadın çiftçilerimiz ürettiği ürünün, emeğinin karşılığını alacak. Kadın çiftçilerimizin adı da olacak, yetkisi de olacak, verimi de olacak, kazancı da olacak ve bir de emirlerinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olacak. Uyguladığımız alım garantili sözleşmeli tarım projesinde öncelikli olarak kadın çiftçilerimizi destekleyeceğiz. Fide desteğini yerine getireceğiz. Ekimden hasada kadar uzman personelimiz zirai danışmanlık, toprak analizi desteği sağlayacak. Kadın çiftçilerimize de bu konuda öncelik vereceğiz. Ayrıca bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda konularında hibe destekli proje başvurularında sadece kadınlarımıza danışmanlık hizmeti desteği sağlayacağız. Böylece ilimizde yapılacak olan yatırımcıların yatırımlarında kadının rolünü de artıracağız. Kırsal alanda yaşayan kadınların sağlık taramaları da belediyemiz tarafından ücretsiz olarak yapılacak. Kadın kooperatiflerimizi belli bir plan ve program çerçevesinde destekliyoruz. Kadın kooperatiflerimizin ürettikleri ürünü satın almak, bunları başka pazarlarda ticari olanaklarını artırmak ve ürünlerinin ellerinde kalmaması için bir çalışma başlattık. Velhasıl sizler bizim her şeyimizsiniz. Üreten toplum kazanan toplumdur. Ulu Önder Atatürk ne diyor ‘Çiftçi, köylü milletin efendisidir”. Bence neden biliyor musunuz bunu söylüyor? Çünkü çiftçinin ürettiği ürün, memleketin kalkınmasına en büyük etkendir. Biz de ilk yola çıkışımızı tarımsal kalkınmadan başlattık. Tarımsal kalkınmanın en başına, en güzel, değerli noktasına da kadın çiftçilerimizi koyduk.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN