Avcılarda deprem riski olan 90 binada oturan vatandaşlar kentsel dönüşüm için ikna edilemedi. AFAD, su, elektrik ve doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinin kesildiği binalarda oturanları uyardı.
AFAD İl Müdürlüğü, geçen yıl, ‘orta hasarlı' binaların listesini açıklayarak, durumlarının tespitini, binaların 3 ay içerisinde tamamlanmasını, güçlendirilmemiş binalarda yıkım işlemi başlatılmasını istedi. Ancak pandemiyle birlikte bina sahiplerine tebligatların iletilmesi gecikti. Bu nedenle ek süreler tanındı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, Avcılar'da mevcut kat sayısının korunarak, binaların yenilenmesini öngören plan değişikliğinin kabul edilmesi ile de yıllarca yenilenemeyen 4 kattan yüksek binaların önemli bölümü kentsel dönüşüm sürecine alındı.
Binalarını geçmişte güçlendirme çalışması yaptıkları halde bunu belgeleyemeyen ev sahiplerini tahliyeye zorlamak amacıyla da su, elektrik ve doğalgaz gibi altyapı hizmetleri kesildi.
22 YIL ÖNCE OTURULAMAZ DEMİŞTİ
Avcılar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Suat Ektiren, 22 yıl önceki depremde orta hasar alan ilçedeki 287 binanın büyük bölümünün kentsel dönüşüm sürecine girdiğini, kalan 90 binada oturanlarla sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi. Ektiren, bu konuda belediyeye bağlı bir şirketin ev sakinlerini ikna etmek için devrede olduğunu belirterek, şöyle dedi:
* Orta hasarlı binalar güçlendirilmeden buralarda oturulmamalı. Bina sahiplerinin bazıları, 2001 yılında binalarında güçlendirme yaptığı iddiasında bulunuyor. Oysa afet bölgelerinde yapılacak olan yapılar yönetmeliğimizde o yıllarda güçlendirme ile ilgili bir madde yoktu.
* Biz buna müsaade edemiyoruz. En son İzmir'de meydana gelen depremde Rıza Bey Apartmanı, söylenen o ki, güçlendirilmiş bir bina olmasına rağmen yıkıldı. Tabi bu bizi tedirgin ediyor. Dolayısıyla orta hasarlı bu binaların en sağlıklı biçimde yıkılıp yeniden yapılmasını, kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz.
* İnsanlar 1999 depreminden sonra nasıl bir yöntemle binalarını güçlendireceklerini bilmedikleri için bazı kişiler, üniversiteler bünyesinde bir aylık seminer eğitimine alınarak, bu binaları güçlendirdi. O binalara oturma yani iskan belgesi verebilmemiz için 2018 Deprem Yönetmeliği'ne göre değerlendirmemiz lazım.
* Genelde ‘Güçlendirdik’ denilen binaların tamamı güçlendirilmemiş. Bazıları bodrum, zemin kat tavanına kadar güçlendirilmiş. Oysa güçlendirmenin çatıya kadar yapılmış olması lazım. Kalan 90 binada oturanlar ikilem içerisinde. ‘Binayı güçlendirmiştik, 20 senedir de oturuyorduk. Şimdi ne oldu?' deniliyor.