İzmir Büyükşehir Belediyesi Alsancak’ın kültürel dokusunu ve dinamik ruhunu yapay zekâ ile yeniden keşfetmek için "Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla" başlıklı atölye çalışması düzenliyor. 7 Ekim’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Lokali'nde (AASSM) düzenlenecek atölye ile Alsancak bölgesi için yenilikçi tasarımlar geliştirilmesi öngörülüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa kıyı şehirlerinde kentsel kalite ve iklimsel sürdürülebilirlik kavramlarına yeniden değer vermeyi amaçlayan ve İzmir’in Avrupa Komisyonu’ndan 239 bin 625 Euro (7 milyon 131 bin TL) hibe almaya hak kazandığı “Re-Value” projesi kapsamında inovasyon kampı düzenliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliği ile ikincisi düzenlenen inavosyon kampı için başvurular başladı.
Alsancak’ın kültürel dokusunu ve dinamik ruhunu yapay zekâ ile yeniden keşfetmek için "Şehrini Yapay Zekâ ile Tasarla" başlığıyla düzenlenecek bir günlük atölye çalışması, 7 Ekim’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Lokali'nde (AASSM) yapılacak. “Alsancak’ın geleceğini birlikte tasarlayalım” sloganıyla organize edilecek atölye ile Alsancak bölgesi için yenilikçi tasarımlar geliştirilmesi öngörülüyor. Planlamadan kentsel tasarıma, mimariden çevre tasarımına kadar farklı disiplinlere açık atölyeye “Herkes için Şehirler” konsepti ile yapay zeka teknolojilerini entegre ederek şehrini tasarlamak isteyenlerin başvurması gerekiyor.
Atölyeye katılmak isteyenler bu bağlantıdan veya afiş üzerindeki karekodu kullanarak başvuru formuna ulaşabilir.
Üç kamp yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentlilerin denizle etkileşimini güçlendirmeyi hedefleyen “Re-Value” projesi kapsamında üç inovasyon kampı düzenliyor. 7 Ekim’de 09.30-17.30 saatleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Lokali'nde (AASSM) 2. İnovasyon Kampı kapsamında düzenlenecek atölye boyunca; yapay zekanın yaratıcı potansiyelini kullanarak İzmir’in kalbi olan Alsancak bölgesi için yenilikçi tasarımlar geliştirilmesi öngörülüyor. Düzenlenen ilk inovasyon kampında yapılan saha çalışmalarıyla belirlenen sorunlar ve elde edilen coğrafi veriler, ikinci inovasyon kampının çıkış noktalarından biri olacak. İkinci inovasyon kampında, kapsayıcılığı ön plana alarak yapay zeka teknolojisinin kentsel tasarıma nasıl entegre edilebileceği deneyimlenip iklime ve çevreye duyarlı bir İzmir düşlenecek. Üçüncü kampın ise 2025 yılında yapılması planlanıyor.
9 Avrupa kıyı kenti var
İnovasyon kampları, 2030 yılına kadar şehirleri eşit, sürdürülebilir, dirençli ve iklim nötr hale getirmeyi hedefliyor. Dokuz Avrupa kıyı kentinin katılımıyla yürütülen bu projede, sera gazı salınımlarını azaltırken kıyı bölgelerini dönüştüren bir etki modeli üzerinde çalışılıyor. New European Bauhaus (NEB) prensipleri ışığında düzenlenecek olan inovasyon kampı adı altındaki atölyeler; estetik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığı bir araya getirerek şehrin geleceğini yeniden tasarlama fırsatı sunuyor.
Re-Value projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa kıyı şehirlerinde kentsel kalite ve iklimsel sürdürülebilirlik kavramlarına yeniden değer vermeyi amaçlayan “Re-Value” projesi kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından 239 bin 625 Euro hibe bütçesi almaya hak kazandı. Avrupa Komisyonu tarafından alınan kararla İzmir’le birlikte Ålesund (Norveç), Bruges (Belçika), Burgas (Bulgaristan), Rimini (İtalya), Cascais (Portekiz), Constanta (Romanya), Písek (Çek Cumhuriyeti) ve Rijeka (Hırvatistan) kentleri paydaş olarak belirlendi. Proje, 2027 yılına kadar devam edecek.
Re-Value projesi kapsamında İzmir, halkın denizle etkileşimini güçlendirmek için bütünsel tasarım stratejisini genişletecek, kentin belirlenen kesimlerinde doğaya ve kent estetiğine uygun şekilde kıyı bölgelerini yenileyecek. Ayrıca kentin mirası ve turizmi açısından önemli olan noktalarını birbirine bağlamak için “Kentsel Yeşil Alan” konsepti oluşturularak, kent geneli için çoğaltılabilecek çalışmalar yapılacak. Ayrıca dijital ekosistem modelleme çözümleri ile kentsel sel riskinin azaltılması için kentin mavi-yeşil altyapıları güçlendirecek.