Denizanası istilası tehlikesini solladı, şimdi başka tehlike kapıda! Denizanalarını canlı canlı yiyorlar! Uzman isim konuştu. Su altında yapılan kayıtlarda çok net görünüyor. Yeni bir istila daha başladı. Akdeniz'de tehlike büyüyor...
Son günlerde Antalya Körfezi'nde sık sık görülen denizanası geçişleri, Akdeniz'in incisi olan kıyılarda tedirginliğe neden oluyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu geçişlerin İskenderun Körfezi, Suriye ve İsrail kıyılarında artan denizanalarından kaynaklandığını belirtti.
DENİZ ÇIYANLARI ÇOĞALDI
Prof. Dr. Gökoğlu'nun yaptığı dalışlar sırasında elde ettiği verilere göre, özellikle Antalya'nın falez diplerinde deniz çıyanlarının yoğunlaştığı görülüyor. Hatta, deniz çıyanlarının denizanalarına saldırıp onları yediği anlar bile kaydedilmiş. Prof. Dr. Gökoğlu, bu saldırıların deniz çıyanlarının denizanalarının doğal avcısı olduğunu ve popülasyonun artışıyla birlikte daha da belirgin hale geldiğini ifade etti.
BİR DENİZANASININ ÜSTÜNDE 30 DENİZ ÇIYANI!
Denizanalarının özellikle sıcak yaz aylarında kıyılara yaklaştığı ve bu dönemde popülasyonlarının azaldığı vurgulayan Gökoğlu, "12 metrekarelik alanda bir denizanası olacak şekilde popülasyon var şu anda. Bu her yıl olan bir durum, yaz mevsimine doğru azalacak. Zaman zaman kıyılara vurduklarını da görüyoruz. Şu anda dibe inen denizanalarını çıyanlar yiyor. Çok sayıda çıyan üzerine çıkıyor ve yerden yükselemiyorlar. Bu şekilde tüketiyorlar" dedi. Denizanalarının doğal avcısının çıyanlar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gökoğlu, "Bunlar ekosistemde leşçil beslenen canlılar. Bir denizanasının üzerinde 30 çıyan saydık. Çıyanlarda doyma olayı da yok. Bir yerden yer, bir yerden boşaltım yapar. Sülük benzeri canlılardır. Şu anda çıyanların denizanalarına yoğun saldırısı var" şeklinde konuştu.