Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çukurova Belediye Meclis Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Çağkan İnan, Adana’nın Türkiye’de havası kirli 3. Kent olduğunu, gürültü kirliliğinde de başı çektiğini belirtti.
Çukurova Belediye Meclisi Haziran ayı oturumları kapsamında 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla konuşan Çağkan İnan, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden birinin iklim değişikliği olduğunu söyledi. Paris İklim Anlaşması’nın en önemli noktasının enerji konusu olduğuna dikkat çeken İnan, “Emisyonun yüzde 70’inden fazlası enerjiden kaynaklanmaktadır. Bu anlaşmayla enerji, ulaşım ve ekonominin tüm katmanlarında bir dönüşüm yaşanacaktır. Bu dönüşümün ana ekseni düşük karbonlu ekonomiye geçiş olacaktır. Türkiye’nin bu gerçeklikle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi, kaynakları doğru kullanması da son derece önem taşımaktadır” dedi.
Küresel nüfusun yüzde 70’ini ve sera gazı salımlarının yüzde 80’ini oluşturan kentlerin, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir yer tuttuğunu söyleyen İnan, “Yerel yönetimler, temel yetki ve sorumluluk alanlarında olan kentsel planlama, ulaşım, binalar ve atık konularında önemli mücadele araçlarına sahiptir. Güneş enerjisinin yaygınlaştığı son yıllarda, birçok belediyemiz elektrik üretimi, aydınlatma, arıtma veya tarımsal sulama alanlarında yatırımlar gerçekleştirdi. Yerel yönetimlerin yoğun desteği ile güneş enerjisi ülkemizde hızlı bir gelişim göstererek Türkiye elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynakları arasında 3. sıraya yerleşmiştir” diye konuştu.
HAVASI EN KİRLİ 3. KENT ADANA
Adana'da kalitesiz yakıt kullanımından dolayı hava kirliliğinin de büyük boyutlara ulaştığını, bu nedenle doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasının önem taşıdığını dile getiren Çağkan İnan, “Adana, Türkiye genelinde havası en kirli 3. kent olmuştur. Üzülerek belirtmek istiyorum ki kentimiz, gürültü kirliliğinde ise birinci sırada yer almaktadır. Araştırmalar 81 ilden sadece 6’sının havasının temiz olduğunu göstermektedir. Her geçen gün artan kirlilik, hastalıkların boyutunu da arttırmıştır” dedi.
KARBON AYAK İZİNİ AZALTMANIN YOLLARI
Meclis Üyesi, İçmimar Çağkan İnan, karbon ayak izini azaltmanın yollarını da şu şekilde sıraladı:
“Mümkünse güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, tasarruflu ampul vb. kullanarak elektrik kullanımını; güneş enerjisi kullanarak doğalgaz kullanımını azaltabiliriz. Böylece en önemli emisyon kaynaklarından biri olan enerji tüketimini azaltabiliriz. Ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunabiliriz. Çünkü dikilen her ağaç için yılda 12 kg karbondioksit emilimi sağlayabiliriz. Ev, okul ve iş yerlerindeki çöplerimizi geri dönüşüm kutularına atarak, emisyon oluşumunu engelleyebiliriz. İhtiyaçlarımızı karşılarken önceliğimizi geri dönüştürülebilir, daha yeşil ürünlerden yana kullanarak çevreye katkıda bulunabiliriz. Alacağımız elektronik aletleri A sınıfı enerji tüketimi olanlardan tercih ederek doğayı koruyabiliriz. Toplu taşıma araçlarını kullanarak hatta araç yerine yürüyerek veya bisiklet binerek emisyonların azalmasına yardımcı olabiliriz. Uçakların kalkış ve inişlerdeki mil başına yakıt tüketimleri normal seyir halindekinden çok daha yüksek olduğu için mümkün olduğunca direk uçuşları tercih edebiliriz. Günlük hayattaki ulaşım ve ısınma ihtiyaçlarımız için temiz yakıtları tercih edebiliriz. Mümkünse fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli ve hidrid araçlar tercih edip, ısınma için de yakıt tercihimizi doğalgazdan yana kullanabiliriz.”
SOKAK HAYVANLARINI DA UNUTMADI
Sokak hayvanlarına da vurgu yapan Çağkan İnan, şunları söyledi: “Sokaktaki dostlarımızın da yaşam alanlarına ihtiyaçları var. Uyutma adı altında sokak köpeklerini bitirme planı doğru bir karar değildir. Kısırlaştırma daha uygun olacağı gibi tüm tarafların yer aldığı geniş katılımlı konsensüs sağlanarak yeni ve sürdürülebilir çözüm yolları aramak gereklidir. Bu arada sıcaklar olabildiğince arttı. Bu nedenle cadde ve sokaklarda bulundurulacak sular da hayvanlar için elzem olacaktır.”