200'den fazla çeşidi bulunuyor, Bolu lider konumda yer alıyor! Üretimi artacak, çiftçilere dağıtılacak

200'den fazla çeşidi bulunuyor, Bolu lider konumda yer alıyor! Üretimi artacak, çiftçilere dağıtılacak

Batı Karadeniz'in bereketli toprakları farklı ürünlere de ev sahipliği yapıyor. Tarım çeşitliliği konusunda önemli bir yere sahip olan Bolu farklı tarım ürünleri ile biliniyor. Bulunan en önemli tarım ürününde yüzlerce çeşit bulunuyor kurulan enstitü üzerinde inceleme yapıyor. İşte tüm detaylar…

Sanayilik, yemeklik, kızartmalık gibi 200'den fazla farklı tescilli patates çeşidi Türkiye topraklarında yetişiyor. Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli ve milli çeşitler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak çeşit geliştirme süresi üzerinde de önemli adımlar atıldığını belirtti. İşte tüm detaylar…

10 YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİT BULUNUYOR

Patates çeşitleri konusunda öncü bir konumda yer alan Bolu 10 yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırıyor. Patates araştırma enstitüsünün üreticilerinden ve piyasanın istekleri doğrultusunda yeni çeşit geliştiren Pırlak, “ Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM'e bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren enstitümüz, ülkemizdeki patatesle ilgili ilk konu araştırma enstitüsüdür. 2005 yılından bu yana yapmış olduğumuz ıslah çalışmaları neticesinde bugüne kadar ülke tarımına 10 adet yerli ve milli patates çeşidi kazandırdık. Bunun yanı sıra geliştirmiş olduğumuz bu yerli ve milli çeşitlerimizin de Türkiye'de yine bir ilke imza atarak özel sektöre satışını gerçekleştirdik. Özel sektörümüz tarafından yerli ve milli çeşitlerimizin iri kademedeki tohumluk üretim işlemleri devam ediyor" sözlerini dile getirdi.

BOLU'DA PATATES HASADI BAŞLADI - Köroğlu Gazetesi | Bolu son dakika haberler

200'DEN FAZLA TESCİLLİ TÜR

Türkiye'de tescili yapılmış 200'ün üzerinde çeşit olduğunu belirten Uğur Pırlak, her çeşitte farklı özelliklerin bulunduğunu vurguladı. Üretimi yapılan patateslerin yemeklik, sanayilik, kızartmalık, hastalıklara dayanıklılık gibi farklı yeteneklere sahip olduğunu söyleyen Pırlak, enstitü olarak ülkemizdeki üreticilere istekler doğrultusunda ürün sağladıklarını ifade etti.

İstanbul'da 33 lira, Bolu'da ise 15 liradan satılıyor

Çiftçiler tarafından benimsenebilecek kaliteli verim özellikleri bakımından öne çıkan çeşitlerin ıslah çalışmaları üzerinde görev aldığını belirten Pırlak, bir çeşidin ıslah süresinin yaklaşık 12 ile 15 yıl arasında sürdüğünü vurguladı. Modern yöntemlerle bu sürecin kısaltılmaya çalışıldığını dile getiren Pırlak, “Enstitümüzde DNA düzeyinde yaptığımız çalışmalarla ıslah sürecini de kısalttık. Sadece yemeklik, sanayilik, hastalıklara zararlı çeşitlerin yanında et ve kabuk rengi farklı yerli ve milli çeşitler üzerinde de çalışıyoruz. Bu çalışmada da sona gelindi. İlk yerli, renkli çeşitlerimizi kısa süre sonra tescile sunacağız" açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN